Παράταση 3ου γύρου επιστρεπτέας προκαταβολής μετά τις καταστροφές του κυκλώνα «Ιανός»

Την παράταση μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους δικαιούχους να υποβάλουν τις αιτήσεις. Το ποσό του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και μπορούν να ενταχθούν εποχικές και τουριστικές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας την 1η Αυγούστου 2020, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, των συνεδρίων και εκθέσεων και σε άλλους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή.

Αμέσως μετά το τέλος της σχετικής διαδικασίας θα ανοίξει ένας ακόμη κύκλος, ο τέταρτος, τον προσεχή Νοέμβριο, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 4 θα μετάσχουν όπως όλα δείχνουν με ειδικούς όρους και οι περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του κυκλώνα. Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, δεν απαιτούνται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον 4ο κύκλο η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Για τον τρίτο κύκλο, που είναι σε εξέλιξη, τα ποσά υπολογίζεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Οκτώβριο. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, καθώς και για πρώτη φορά:

Μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως κωδικού αριθμού δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ή σε τομείς με έντονη εποχικότητα, που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ανεξαρτήτως κλάδου.

Σημειώνεται ότι για τη λήψη ενίσχυσης οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport τα κατωτέρω στοιχεία:

• Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Αύγουστο 2020:

α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ διακριτά για κάθε μήνα.

β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ συμπληρώνουν τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019 και το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων προκειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης. Επιπροσθέτως, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.