Κορωνοϊός – Γώγος: Πρώτα να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα -Τις επόμενες 10 ημέρες θα κριθεί το lockdown

Όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες για ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, σχολίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα και αυτό θα φανεί το πολύ σε ένα 7ήμερο με 10ήμερο θα βγουν στο τραπέζι οι επόμενες δέσμες μέτρων. Η προσπάθεια είναι να υπάρχει βελτίωση των δεικτών και των παραμέτρων ώστε να μην φτάσουμε σε μέτρα όπως lockdown» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Χαράλαμπος Γώγος.

Περιορισμένο lockdown

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις για τα σενάρια που εξετάζονται, ο λοιμωξιολόγος, τόνισε ότι «η προσπάθεια θα είναι για περιορισμένο lockdown, όχι γενικευμένο όπως τον χειμώνα. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο πράγμα να συμβεί κάτι τέτοιο ακόμη και για επτά ή 10 ημέρες, έχει πολλές συνέπειες. Θα είναι μια προσπάθεια για τοπικά lockdown σε περιοχές πολύ δύσκολες, είτε σε δομές». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο να απομονώσεις μια γειτονιά της Αθήνας από τις υπόλοιπες, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αλλά μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον περιορισμός σε περιοχές που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός».

«Τι σημαίνει lockdown; Σύντομα θα έχουμε ανακοπή της διασποράς. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το συνεχίζουμε συνέχεια. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα υπό συνθήκες επιτηρούμενης κανονικότητας» ανέφερε.

Τι είπε για σχολεία και ΜΜΜ

Για τον συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Γώγος είπε ότι αποτελούν μία από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης, ότι η μάσκα προφυλάσσει σε ένα μεγάλο ποσοστό και μία από τις σημαντικές παραμέτρους είναι και η συχνή χρήση αντισηπτικών. «Πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια» κατέληξε. Για το θέμα του κορvνοϊού στα σχολεία ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «οι τάξεις πρέπει να αραιώσουν όσο γίνεται». «Όταν σε ένα μέτρο προστίθεται ένα βαρύτερο, το βαρύτερο είναι πιο δύσκολο να τηρηθεί και δημιουργείται φαύλος κύκλος» ανέφερε.

Όλες οι ειδήσεις