Ένα βήμα πριν από το κόκκινο η Αττική – Στο τραπέζι η επιβολή lockdown

A woman wearing a protective mask waits for a bus as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues in Prague, Czech Republic, September 20, 2020. REUTERS/David W Cerny

«Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μια ημέρα μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά», είπε στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να περιοριστεί η διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πώς ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για δύο βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες». Επίσης τόνισε ότι θα κλείσουν και τα σχολεία.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ότι θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033.

«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη», σημείωσε.

Τέλος, είπε ότι μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca είπε ότι στην τρίτη παρενέργεια που θα εμφανιστεί το εμβόλιο αποσύρεται.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 453 σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα 184 εκ των οποίων προέρχονται από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκαν 174 κρούσματα, εκ των οποίων τέσσερα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ έντεκα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Πάντως, τα αποτελέσματα των επόμενων ημερών μετά και την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ χθες θα είναι αυτά που θα καθορίσουν κατά πόσο θα εφαρμοστεί ένα περιορισμένο lockdown στο Λεκανοπέδιο.

Σε περίπτωση που αυτά δεν αποδώσουν, η κυβέρνηση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, δήλωσε ποφασισμένη να λάβει «όποια μέτρα χρειαστούν για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Οπως ανέφερε, μάλιστα, χθες ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdowns, από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική σ’ αυτό. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όμως, να δει κανείς είναι ποια είναι η επίπτωση από τέτοιου είδους απόφαση. Αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι, κι αν είναι προτιμότερη από άλλου είδους μέτρα. Αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, όχι η κυβέρνηση. Κι εμείς θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους».