Έιμι Κόνι Μπάρετ: Ποια είναι η κοκκινομάλλα που είναι φαβορί για τη θέση της δικαστίνας Γκίνσμπεργκ

Έχει επτά παιδιά, είναι βαθιά θρησκευόμενη με εκφραστικά μπλε μάτια.

Εάν αναλάβει τη θέση που χήρεψε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά το θάνατο της 87χρονης δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, τότε η 48χρονη Έιμι Κόνι Μπάρετ θα ειναι η νεότερη σε ηλικία σε αυτό το αξίωμα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μετά τον θάνατο της Ρουθ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπαδράττει την ευκαιρία να διορίσει τρίτο δικαστή στο εννιαμελές Ανώτατο Δικαστήριο σε μια θητεία.

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτ ΜακΚόνελδεσμεύτηκε να διεξαγάγει ψηφοφορία για την αντικατάστασή της με την κοκκινομάλλα Έιμι να φιγουράρει ως το μεγάλο φαβορί για το αξίωμα.

Όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, οΤραμπ υποσχέθηκε στους συμπολίτες του να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ την Παρασκευή, το αργότερο το Σάββατο.

Η Έιμι είναι μητέρα επτά παιδιών εκ των οποίων τα δύο είναι υιοθετημένα από την Αιτή ενώ ο μικρότερος γιος της έχει σύνδρομο Ντάουν. Ειναι θρησκευόμενη και συντηρητική.

Έχει δηλώσει ότι «η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη», σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού «Notre Dame» του 2013 .

Τάσσεται κατά των εκτρώσεων και υπάρχουν ήδη επικρίσεις για το αν μια συντηρητική φιγούραόπως η Μπάρετ είναι άξια να αντικαταστήσει την φεμινίστρια Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως ήταν έτοιμος να την τοποθετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο από το 2018, μετά την συνταξιοδότηση του δικαστή Άντονι Κένεντι, ωστόσο, φέρεται να είχε πει ότι «την κρατούσε για μετά την απώλεια της Ρουθ».

Η Μπάρετ θεωρείται φαβορί για το αξίωμα, καθώς, όπως λέει πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ, «θα ήταν μια σημαντική προσθήκη για το δικαστήριο, τόσο σε διανοητικό όσο και σε επίπεδο ενσυναίσθησης».

Το ζήτημα της βαθιάς καθολικής πίστης της Μπάρετ προβληματίζει τους επικριτές της υποψηφιότητάς της, που επισημαίνουν ότι μια αντίπαλος της άμβλωσης δεν μπορεί να πάρει αμερόληπτα αποφάσεις για το θέμα.

Η Μπάρετ και ο πρώην ομοσπονδιακός εφέτης σύζυγός της έχουν επτά παιδιά, κάτω των 20 ετών. Εάν επιλεγεί, η Εϊμι θα γίνει, στα 48 της χρόνια, η νεότερη ανώτατη δικαστής, εξηγεί η εφημερίδα «New York Times».

Το 2017, η δικαστής Μπάρετ έγινε διάσημη στους συντηρητικούς κύκλους , όταν Δημοκρατικοί βουλευτές έθεσαν ερωτήσεις για τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις και για το εάν αυτές θα επηρέαζαν το έργο της στο ομοσπονδιακό εφετείο.