Επιχείρηση «διευθέτησης κρίσεων» από το Μαξίμου – Συντονισμένες ενέργειες του Κ. Μητσοτάκη

Να βάλει σε τροχιά επίλυσης ή τουλάχιστον ευνοϊκότερης διαχείρισης την τετραπλή κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, επιχειρεί με συντονισμένες ενέργειες τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά στα ελληνοτουρκικά, που όπως όλα δείχνουν μπαίνουν σε κάποιες ράγες, καθώς ακόμα και εντός της εβδομάδας δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να οδηγήσουν σύντομα, ίσως και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, σε κάποιο πρώτο ραντεβού μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στην κυβέρνηση μπορεί να κρατάνε χαμηλούς τόνους, αλλά είναι σαφές ότι θεωρούν πως τα πρώτα βήματα μετά την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα έχουν γίνει, και σε κάθε περίπτωση η έναρξη διαλόγου με την Αγκυρα θα οδηγήσει σε μείωση των τουρκικών προκλήσεων που αναπόφευκτα ξόδευαν πολιτικό κεφάλαιο το προηγούμενο διάστημα. Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ προσεκτικά δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι την απειλή κυρώσεων, ώστε σε κάθε περίπτωση να μπορεί να τραβήξει κάποιο χαρτί ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Το στοίχημα

Ακολούθως, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα του κορωνοϊού. Η τελευταία σύσκεψη για το θέμα την Παρασκευή που μας πέρασε και η σαφής τοποθέτηση του πρωθυπουργού για «άμεσα μέτρα», τα οποία θα εφαρμοστούν από αύριο Δευτέρα, δείχνουν τη βούληση να ελεγχθεί η πανδημία με κάθε κόστος, σε ένα χρονικό σημείο που αρχίζει να πιέζεται και το σύστημα υγείας. Η φιλοσοφία άλλωστε του πρωθυπουργού στο εν λόγω ζήτημα είναι καθαρά «επενδυτική». Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή, γνωρίζοντας πως ούτως ή άλλως η φετινή χρονιά είναι έτος διαχείρισης κρίσεων, θέλει να κερδίσει το στοίχημα ώστε να πάρει τους τόκους το 2021. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική βούληση είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα –ακόμα και lockdown στην Αττική αν κριθεί απαραίτητο– προκειμένου η χώρα να μη χάσει το πλεονέκτημα «της καλής διαχείρισης» που μπορεί να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως –τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο brand– μόλις περάσει η υγειονομική κρίση.

Κωδικός «μεσαία τάξη»

Αμεσα εξαρτώμενη με την πανδημία είναι η οικονομική κρίση. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσουν. Γι’ αυτό και από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επανειλημμένως για «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» που έχει κρατήσει για το μέλλον. Ακριβώς επειδή κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη και το τέλος της πανδημίας –οι προβλέψεις πάντως το τοποθετούν την άνοιξη– ο πρωθυπουργός με όσα εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα στη ΔΕΘ δημιούργησε ένα πρώτο και βασικό πλέγμα προστασίας για τη μεσαία τάξη, η οποία δέχεται μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας. Στο Μαξίμου θεωρούν πως η μεσαία τάξη είναι μακράν η πιο αδικημένη της τελευταίας πενταετίας, καθώς σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξέρουν παράλληλα πως και λόγω της μεγάλης ύφεσης, η κριτική ακουμπά πλέον και την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Με δεδομένο πως η μεσαία τάξη και ο ιδιωτικός τομέας, για τον οποίο επίσης εξαγγέλθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, αποτελούν την εκλογική ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός έστειλε και πολιτικό μήνυμα μέσω της στήριξής τους.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν άλλωστε πως με τις 12 κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, απομείωσε κατά 5,5 δισ. ευρώ φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη από τη μεσαία τάξη, με τα οποία είχαν επιβαρυνθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλέγμα προστασίας της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα δώσει τη δυνατότητα, όταν τελειώσει η πανδημία, η οικονομία να πάρει εκ νέου τον δρόμο της ανάπτυξης.

Πολλαπλά καμπανάκια

Τελευταίο στην ιεράρχηση είναι το θέμα του προσφυγικού. Το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την καταστροφή της Μόριας, χτύπησε πολλαπλά καμπανάκια στο Μαξίμου πως το πρόβλημα δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από το χαλί. Οι πολλαπλές επικοινωνίες του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και η ενημέρωση που έκανε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνουν πως ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει το πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Την ίδια ώρα, η άμεση δημιουργία της δομής στον Καρά Τεπέ, που στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες, δείχνει την ενεργοποίηση για το θέμα και πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει άμεσα πράξη τη φράση που είπε μετά την πυρκαγιά της 9ης Σεπτεμβρίου: «Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί».