(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Τί άφησε πίσω του ο «Ιανός» – Πλημμύρισαν, παραλιακά, Ρίο και Αιγιάλεια – Επικίνδυνες πτώσεις βράχων στην Αχαγιά!

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

Η παραλιακή οδός του Ρίου πλημμύρισε χθες για άλλη μια φορά, αλλά αυτό έχει σταματήσει πια να είναι είδηση. Κάτοικοι της περιοχής έβγαλαν οργή και αντίδραση.
Το νερό της θάλασσας κάλυψε μέρος της παραλιακής οδού Ποσειδώνος εξ αιτίας…του διπρόσωπου μεσογειακού κυκλώνα. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ότι, «το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται παράκτια πλημμύρα, δηλαδή τα νερά της θάλασσας αναρριχώνται στην στεριά και παραμένουν κυρίως στην παραλιακή ζώνη».
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Μοίραλης που μένει στο Ρίο κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι άφησε κατοίκους και καταστηματάρχες στο έλεος της κακοκαιρίας, ενώ ζήτησε παραιτήσεις από όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

Στην Αιγιάλεια, σε όλα σχεδόν τα παράλιά της  προέκυψαν προβλήματα με φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να κλείνουν οι δρόμοι. Αυτό συνέβη κυρίως σε Σελιανίτικα και Διγελιώτικα, επενέβη όμως -με μηχανήματα- η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αιγιάλειας και καθάρισε, ενώ το βρόχινο νερό διοχετεύτηκε με τεχνητά αυλάκια.
Με εξαίρεση τις παραλίες Αιγείρας και Ακράτας, σε όλες τις άλλες σχεδόν, υπάρχε παρόμοια εικόνα, όπως σε Νικολαίικα – όπου πλημμύρισε ο δρόμος μέχρι τα καταστήματα και τα πρώτα σπίτια. Το ίδιο σε Βαλιμίτικα, Τέμενη, Ριζόμυλο και Ελαιώνα.

Στη Δυτική Αχαΐα, η κακοκαιρία άφησε πίσω της, μερικές μόνο ζημιές, που μέχρι αργά χθες το βράδυ, περιοριζονταν σε πτώσεις δέντρων και βράχων. Τέτοια περιστατικά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία του δήμου, σε δύο σημεία. Στο Λάππα, κοντά στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου και στο χωριό Απιδεώνα.
Πτώση βράχων, μικρής ωστόσο έκτασης, σημειώθηκε στις Πόρτες Ωλενίας, όπου απαιτήθηκε ο καθαρισμός του οδοστρώματος.
Ολη τη μέρα, χθες, δημοτικά συνεργεία εκτελούσαν καθαρισμούς αυλάκων και κοινοτικών οδών σε Σανταμέρι, Δριμαλέϊκα και Λαρισσό.