Πανευρωπαϊκή επιχείρηση για κοκαΐνη

Σε πανευρωπαϊκή έρευνα υπό τον συντονισμό της Europol για την εξάρθρωση της αλβανόφωνης συμμορίας «Kompania Bello», που εισήγαγε κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη συμμετείχε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Στη διάρκεια ταυτόχρονων επιχειρήσεων σε δέκα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνελήφθησαν είκοσι άτομα εκ των οποίων δύο στην Αττική. Πρόκειται για υπηκόους Αλβανίας και εις βάρος του ενός εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα καθώς φέρεται να συντόνιζε μεταφορές ναρκωτικών για λογαριασμό της εγκληματικής ομάδας. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί από τις ελληνικές αρχές για κλοπές. Ο δεύτερος συλληφθείς ήταν μέχρι πρότινος άγνωστος στην ΕΛ.ΑΣ.

Η έρευνα, στην οποία δόθηκε η κωδική ονομασία «Los Blancos», ξεκίνησε από τις ιταλικές αρχές τον Μάιο του 2015 και σταδιακά επεκτάθηκε σε Γερμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Αλβανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνας έχουν συλληφθεί ακόμα 84 μέλη της οργάνωσης και έχουν κατασχεθεί 3,8 τόνοι κοκαΐνης και περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Ως αρχηγός του κυκλώματος περιγράφεται ένας 40χρονος υπήκοος Αλβανίας με έδρα το Εκουαδόρ. Διατηρούσε επαφές με μέλη των καρτέλ της Λατινικής Αμερικής και μετέφερε ακτοπλοϊκώς μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, τα μέλη της οργάνωσης διένειμαν τα ναρκωτικά σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρυμμένα μέσα σε νταλίκες με νόμιμο φορτίο. Οι δύο Αλβανοί υπήκοοι που συνελήφθησαν στην Αττική οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.