Οι ειδικοί αξιολογούν θερμομέτρηση, μάσκα και τήρηση αποστάσεων

Πολλά και διαφορετικά μέτρα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται εδώ και μήνες σε πολλές χώρες του κόσμου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Προφανώς δεν είναι όλα το ίδιο αποτελεσματικά.

Η θερμομέτρηση και οι άλλες μέθοδοι ελέγχου του κοινού σε αεροδρόμια, σχολεία και γενικά σε δημόσιους χώρους, όπως η καταγραφή των συμπτωμάτων και του ταξιδιωτικού ιστορικού, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη δημοσίευση στο «Cochrane Library», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν δεδομένα από 22 μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω μέθοδοι έχουν γενικά χαμηλή ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν Covid-19, ούτε μπορούν να διακρίνουν αξιόπιστα αυτούς που δεν έχουν τη νόσο.

Οι έλεγχοι π.χ. για συμπτώματα στα αεροδρόμια και σε άλλους κόμβους μεταφορών μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνουν ελαφρά, αλλά σε καμία περίπτωση να σταματήσουν την εισαγωγή φορέων του κορονοϊού, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Παρόλες αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα με τη μελέτη, «ένα μεγάλο ποσοστό μολυσμένων ατόμων μπορούν να ξεφύγουν και στη συνέχεια να μολύνουν άλλους, ενώ μερικοί υγιείς μπορεί εσφαλμένα να ταυτοποιηθούν ως θετικοί στον ιό, πράγμα που πιθανώς θα οδηγήσει στην άνευ λόγου απομόνωσή τους».

Γι’ αυτό, όπως τονίζουν οι ερευνητές, «τα ευρήματα μας δείχνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση σε άλλους τρόπους που μπορούν να αποτρέψουν την μετάδοση, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, η καραντίνα και η χρήση κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού από το προσωπικό πρώτης γραμμής»