ΠΑΤΡΑ: Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, σήμερα από το Εργατικό Κέντρο – Για το νέο κύμα φτώχειας…

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Το τελευταίο διάστημα δυναμώνει η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Είναι επίθεση που προετοιμάζει ένα νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας και το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Μπροστά μας έχουμε σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας με τους εργαζόμενους να είναι απροστάτευτοι στους χώρους δουλειάς, έχουμε την επέλαση της οικονομικής κρίσης που βαθαίνει και ταυτόχρονα την ανησυχία του λαού για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την επιθετικότητα της Τουρκικής αστικής τάξης να μεγαλώνει.

Όμως, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός μας, δίνει μάχη να επιβιώσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το μυαλό κάποιων είναι πως θα καθαιρέσουν με νομικά μέσα τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Μια διοίκηση που πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια στη δημιουργία αγώνων και κλίματος ανάτασης κόντρα σε αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα.
Είναι αυτοί που δεν έβγαλαν άχνα όλο το προηγούμενο διάστημα για όλα τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, για τις ελλείψεις στην Υγεία εν μέσω πανδημίας, για την προσπάθεια απαγόρευσης των διαδηλώσεων κα. Καρφί δεν τους καίγεται για το τι περνάει ο εργαζόμενος, τα παιδιά και τα εγγόνια του, οι χιλιάδες άνεργοι της πόλης μας. Είναι αυτοί που θέλουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο, να είναι το δεξί χέρι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Γι’ αυτό και δεν παραιτούνται σήμερα από την προσπάθεια να βάλουν πάλι στο χέρι το ΕΚ Πάτρας, να το οδηγήσουν σε περιπέτειες με τη βλέψη να είναι ξανά το εργαλείο τους στην πόλη μας, έτσι ακριβώς όπως το είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Καμία εμπιστοσύνη σε τέτοιες δυνάμεις. Οι εργαζόμενοι στην πόλη μας –και όχι μόνο- τους ξέρουν πολύ καλά. Αυτές οι δυνάμεις πάντα απουσίαζαν από τους αγώνες και τις ανησυχίες των εργαζομένων. Είναι, ακριβώς, αυτές οι δυνάμεις που με σωματεία νόθα και σφραγίδες, έλεγχαν το ΕΚ για λογαριασμό των εργοδοτών, που απέκλειαν κάθε σωματείο και εργαζόμενο όταν τους χάλαγε τη σούπα, που υπονόμευσαν κάθε αγωνιστική διάθεση και αγώνα. Η μάχη που δώσαμε τα τελευταία χρόνια για να ξεμπερδέψει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας από τέτοιες δυνάμεις, δεν είναι μια μάχη για τα κουκιά και τις καρέκλες. Είναι μια ουσιαστική μάχη για το τι προσανατολισμό θα έχει το ΕΚ Πάτρας, με ποιανού το μέρος θα είναι. Ήταν συνολικά μια μάχη ζωτικής σημασίας για το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα, τι αγώνες.
Υπάρχει ελπίδα!
Η αλλαγή προσανατολισμού της νέας Διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια κινητοποίησε μάζες, ζωντάνεψε το ΕΚΠ πετώντας έξω τους νόθους και παράνομους, έδωσε ελπίδες σε εργαζόμενους. Αυτή τη στάση μας και τη γραμμή μας, για ανάπτυξη αγώνων, για σωματεία εργατών και όχι των εργοδοτών, είναι που χειροκρότησαν και στήριξαν οι εργαζόμενοι της περιοχής μας.

Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, δεν παραιτούμαστε! Γιατί μόνο ένα τέτοιο Εργατικό Κέντρο μπορεί σήμερα να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, να δώσει μαχητική απάντηση στα σχέδιά τους και να ηγηθεί των αγώνων του λαού μας.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα για ενότητα και συσπείρωση σε όλους τους εργαζόμενους, δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στα σωματεία τους, τα ζωντανά, αγωνιστικά συνδικάτα που τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Αυτοί είναι και οι εγγυητές για να συνεχίσει το ΕΚΠ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να οργανώνει την πάλη των εργατών για όλα όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη, κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς απευθύνουμε κάλεσμα για ενωτικό μαζικό αγώνα και απαιτούμε:
• Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
• Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα με αφορμή την πανδημία.
• Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων αλλά και η ομαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
• Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Ταυτόχρονα, έχουμε τη γνώμη ότι κανένας τίμιος δικαστής δε θα μπορούσε να βγάλει απόφαση σε βάρος μιας τέτοιας διοίκησης, νόμιμα εκλεγμένης, που έχει τη στήριξη των εργαζομένων και αγωνίζεται αταλάντευτα για τα δικαιώματά τους. Μια Διοίκηση που πλέον βρίσκει ανταπόκριση και αποδοχή από το λαό της περιοχής μας και άλλους μαζικούς φορείς.
Όλοι και όλες στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια,
την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη στις 9:00πμ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ