Μόρια: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε τέσσερις Αφγανούς για τη φωτιά

To Σάββατο θα απολογηθούν στον ανακριτή οι τέσσερις νεαροί Αφγανοί που συνελήφθησαν την Τρίτη κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας. Οδηγήθηκαν χθες το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ο οποίος τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και εμπρησμό. Ζήτησαν και πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή το Σάββατο.

Οι δύο 17χρονοι Αφγανοί που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση και συνελήφθησαν σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων στη Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιαστούν στις δικαστικές αρχές Μυτιλήνης τη Δευτέρα. Χθες, οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέων σε Κατερίνη και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, σε εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης ωστόσο, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στη Μυτιλήνη. Η μεταγωγή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Οι έξι κατηγορούμενοι Αφγανοί προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ότι συμμετείχαν σε ομάδα 200 ατόμων, που τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου προκάλεσαν επεισόδια με αφορμή την απόφαση της διοίκησης του ΚΥΤ να θέσει σε καραντίνα 35 ομοεθνείς τους που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό. Κατηγορούνται ότι έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, με αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του καθώς και ότι βανδάλισαν τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου. Ταυτοποιήθηκαν από βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, τα κοινωνικά δίκτυα ή περιήλθαν στην κατοχή των διωκτικών αρχών. Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν από τροφίμους του καταυλισμού που τα τελευταία εικοσιτετράωρα προσήχθησαν και ανακρίθηκαν από τους αστυνομικούς οι οποίοι πήραν μέρος στην έρευνα.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να ταυτοποιηθούν και άλλα άτομα που συμμετείχαν στον εμπρησμό όπως και για να βρεθούν τα ψηφιακά ίχνη από τα κινητά που ενδεχομένως είχαν στην κατοχή τους οι 6 διωκόμενοι Αφγανοί.