ΗΠΑ: Σκηνές πολέμου θυμίζει το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάλι

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Σάλι» από τη Φλόριντα με τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ να βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής ενώ πλήττονται από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Πολλές περιοχές έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο των αμερικανικών ΜΜΕ.

 

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τις «καταστροφικές πλημμύρες» στην Αλαμπάμα, ενώ στην Πενσακόλα, τη δυτικότερη πόλη της πολιτείας της Φλόριντα, μία γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινο πύργος όταν «τέσσερις μήνες βροχής έπεσαν μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες».

Εκατοντάδες άνθρωποι κοντά στα σύνορα των πολιτειών Φλόριντα – Αλαμπάμα κινδύνεψαν από τα ορμητικά νερά ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι τα χειρότερα έπονται.

Στην περιοχή Gulf Shores της Αλαμπάμα, ένας αλιγάτορας 3,5 περίπου μέτρων έκοβε… βόλτες στον δρόμο που είχε μετατραπεί σε ποτάμι με μία γυναίκα να παρακολουθεί έντομη το θέαμα και να τον βιντεοσκοπεί, φωνάζοντας: «Γι’ αυτό δεν πρέπει να βγαίνουμε έξω».

Όπως αναφέρει το CNN, mε ανέμους που κινούνταν με 160 χλμ την ώρα, ο «Σάλι» προκάλεσεεκτεταμένες ζημιές, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, το νερό φτάνει τα 60 εκατοστά καθώς ο κυκλώνας κινείται προς την ενδοχώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την Φλόριντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

«Οι καταστροφές από τον τυφώνα Σάλι αναμένεται να αγγίξουν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Τσακ Γουότσον της εταιρείας Enki Research, που παρακολουθεί τους κυκλώνες και εκτιμά το κόστος των καταστροφών.

23152084

Τα λιμάνια, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις κατά μήκος της ακτής από όπου πέρασε ο Σάλι παρέμειναν κλειστά.

Καθώς ο Σάλι κινούνταν ανατολικά, τα λιμάνια κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή άνοιξαν και πάλι για τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Στον Κόλπο του Μεξικού ανεστάλη η ημερήσια παραγωγή σχεδόν 500.000 βαρελιών αργού πετρελαίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών.