Ν. Δένδιας: Η παραβατικότητα δεν δημιουργεί δίκαιο – Η Τουρκία αντιληφθεί ότι η εποχή των κανονιοφόρων έχει παρέλθει

Εφόσον η Τουρκία αντιληφθεί ότι η εποχή των κανονιοφόρων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καταστεί θάλασσα ειρήνης και ευημερίας όλων των λαών και όλων των κρατών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία τουρκική πολιτική νομιζομένης ισχύος που δεν περιορίζεται στο μεταναστευτικό».

«Είναι μία νέο-οθωμανική, πολιτική αναθεώρησης του νομικού καθεστώτος της περιοχής, προϊόντος σειράς διεθνών συνθηκών που οριοθέτησαν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και όρισαν τους κανόνες των διεθνών σχέσεων μεταξύ των κρατών. Μία επεκτατική πολιτική όχι μόνο σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά και άλλων γειτονικών και μη κρατών όπως του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης» συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, «τα “σύνορα της καρδιάς” ή τα όρια της “Γαλάζιας Πατρίδας”, κατά την Τουρκία, φαίνεται ότι κατά την τουρκική αντίληψη δεν υπόκεινται στη διεθνή νομιμότητα». Ο κ. Δένδιας καταλόγισε στην Άγκυρα ότι αποπειράται να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα αγνοώντας ότι η παραβατικότητα δεν δημιουργεί δίκαιο.

Συνέχισε δε λέγοντας πως σύμπτωμα της τουρκικής παραβατικότητας ήταν η υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, αλλά και η απόπειρα πραγματοποίησης παράνομων ερευνών από το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Η Ελλάδα επέδειξε υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Ελπίζουμε ότι η παραβατικότητα δεν είναι η απάντηση που δίνει η Τουρκία στην ανάγκη για οριοθέτηση ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας, με τις γειτονικές της χώρες Κύπρο και Ελλάδα» πρόσθεσε υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έδωσε απτά παραδείγματα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, μέσω της υπογραφής συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

«Κατέθεσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την αντίληψή της για τον τρόπο επίλυσης χρονιζουσών διαφορών. Θα συνεχίσει να προσπαθεί στην ίδια κατεύθυνση – τη μόνη υπαρκτή και η μόνη νόμιμη – με όλους τους γείτονες. Φυσικά και με την Τουρκία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε ότι όλοι κατανοούν πως είναι άδικο τα κράτη πρώτης εισόδου να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης υποδοχής και φιλοξενίας. Σημείωσε δε πως όλοι συμφωνούν ότι το μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνεται εργαλείο εξυπηρέτησης γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων από γειτονικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες.

«Η εργαλειοποίηση είναι απάνθρωπη και είναι παράνομη. Γι’ αυτό είναι εντελώς απαράδεκτη. Γι’ αυτό και η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, όταν αντιμετώπισε την απόπειρα οργανωμένης μαζικής παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων» συμπλήρωσε.

Ως προς την αποτελεσματικότητα της διπλωματίας, επισήμανε πως «πολλοί ισχυρίζονται ότι η διπλωματία απέτυχε. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι, η διπλωματία δεν επέτυχε ακόμη το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ότι είναι επιβεβλημένο να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικών, πολιτικών λύσεων στις κρίσεις αυτές».

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι, η διαιώνιση των κρίσεων και οι δήθεν στρατιωτικές λύσεις δεν αποτελούν λύση. Ο νόμος του ισχυροτέρου δεν συνιστά λύση» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «επιλογή επίλυσης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και διαχρονικά όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων είναι ο διπλωματικός διάλογος όχι το στρατιωτικό ξίφος, παρότι και το διαθέτουμε και είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτό».

«Άλλωστε, το πραγματικό ισοζύγιο ισχύος δεν διαμορφώνεται από Μεσαιωνικές Καυχησιολογίες. Το Διεθνές Δίκαιο και η Ειρηνική Επίλυση διαφορών μέσα από διάλογο αποτελούν τη μόνη αποδεκτή επιλογή για κάθε ευνομούμενο, κάθε σύγχρονο κράτος, μέλος της διεθνούς κοινότητας. Φυσικά και για την Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Δένδιας.