Ιαπωνία: Εξελέγη από τη βουλή ο νέος πρωθυπουργός

Japan's newly-elected Prime Minister Yoshihide Suga stands as he was chosen as new prime minister at the Lower House of Parliament in Tokyo, Japan September 16, 2020. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Nέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εξελέγη σήμερα από την κάτω βουλή της Ιαπωνίας ο Γιοσιχίντε Σούγκα, παίρνοντας την σκυτάλη από τον προκάτοχό του Σίνζο Άμπε, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Ο Σούγκα συγκέντρωσε 314 ψήφους από τις 462 έγκυρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, όπου το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα διαθέτει άνετη πλειοψηφία μαζί με τον σύμμαχό του, το κόμμα Κομέιτο.

O νέος πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων όπως η αναχαίτιση του Covid-19 και η επούλωση των πληγών στην οικονομία.

Η σύνθεση της κυβέρνησης του 71χρονου Σούγκα, επί ετών στενού συνεργάτη του Άμπε, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να διατηρήσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα περίπου τα μισά μέλη από το υπουργικό συμβούλιο του Άμπε.

Μεταξύ όσων αναμένεται να παραμείνουν αμετακίνητοι είναι ο υπουργός Οικονομιωκών Τάρο Άσο, ο υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι και η υπουργός αρμόδιος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Σέικο Χασιμότο.