Η Γερμανία θα δεχθεί 1.553 πρόσφυγες από τα ΚΥΤ των ελληνικών νησιών

Περισσότερους από 1.500 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά προτίθεται να υποδεχθεί η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση αφορά 1.553 άτομα (408 οικογένειες) που έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η απόφαση ήλθε έπειτα από μέρες έντονων πιέσεων προς τη γερμανική κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας να συμβάλει περισσότερο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά πρώτης υποδοχής.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες χώρες προστέθηκαν στη λίστα εκείνων που προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μόρια. Η νέα προσφορά βοήθειας –από Σλοβακία, Ουγγαρία, Γαλλία και Σλοβενία– περιλαμβάνει σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακους και κινητές τουαλέτες. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες βρέθηκε χθες για διήμερη επίσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Επειτα από συνάντηση που είχε με την επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει στο μεταναστευτικό τρεις ταυτόχρονες προκλήσεις: δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας» και «πρέπει να μπορεί να το αντιμετωπίσει όχι ως εθνικό, αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Σχετικά με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε υποχρεωτική αλληλεγγύη μετεγκατάστασης και δίκαιης κατανομής του βάρους. «Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο ευθύνες, χωρίς πραγματική, χειροπιαστή, εφαρμόσιμη αλληλεγγύη». Σκοπός της επίσκεψής του, όπως είπε, είναι «η ευαισθητοποίηση των συνομιλητών μου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής». Το απόγευμα χθες ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν που έχει την υψηλή εποπτεία του μεταναστευτικού, Μαργαρίτη Σχοινά. Σήμερα, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Από την πλευρά της, η κ. Γιόχανσον συμφώνησε με τις ελληνικές θέσεις για το σύμφωνο, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης» και επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για την ταχύτητα με την οποία ανηγέρθη ο νέος, προσωρινός καταυλισμός, χωρητικότητας 8.000-9.000 ατόμων, για τους αιτούντες άσυλο που έμειναν άστεγοι μετά τη φωτιά. Χαρακτήρισε πάντως «πολιτικά δύσκολη άσκηση» την εξεύρεση ενός συμβιβασμού που θα είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη-μέλη αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» ώστε να είναι εφικτή η υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη πριν από την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Χωρίς αυτό το στοιχείο, η Αθήνα αντιτάσσεται σε υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες ασύλου και επιστροφών, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται ορισμένες χώρες να απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Συνολικά 85.618 αιτούντες άσυλο βρίσκονται στην Ελλάδα, με 27.094 εξ αυτών να παραμένουν σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Από την αρχή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (Μάρτιος 2016), μόλις 2.134 άτομα έχουν επιστραφεί από τα νησιά. Η Τουρκία έχει αναστείλει τις επιστροφές στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και, παρά τα σχετικά ελληνικά αιτήματα, δεν τις έχει επανεκκινήσει.