Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα»

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι προχώρησαν σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και κυρίως στην τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια. «Όσοι εισέρχονται εξατάζονται για κορωνοϊό και έχουν διενεργηθεί πάνω από 2.000 έλεγχοι, μέτρο που αποδεικνύει την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές και η φύλαξη θα συνεχιστεί έτσι και στον Έβρο και στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η Ευρώπη κουβαλάει ένα δυσβάσταχτο βάρος. Ήρθε η ώρα η ευρωπαίκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα με χειροπιαστή αλληλεγγύη. Η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα πολιτική εισαγωγής και ταυτοποίησης».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούν ορισμένοι να μετατρέπουν το μόνιμο δικαίωμα σε άσυλο, σε επικίνδυνη ασυλία στην παρανομία. Το μεταναστευτθκό χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών».

Η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγηγύη της στην Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» και ξεκαθάρισε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη στις δύο χώρες δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύβονται τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».