Χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για ένα εξάμηνο οι προσλήψεις ανέργων

Με απλουστευμένες διαδικασίες –με μια αίτηση του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη»– θα δηλώνουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, για 6 μήνες, σε περίπτωση πρόσληψης κάποιου ανέργου. Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τη μισθωτή απασχόληση και τις επιχειρήσεις λόγω πανδημίας της COVID-19 με νέα πιο αποτελεσματικά μέτρα, η σχετική διάταξη νόμου για την υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται ακόμη και εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», η όλη διαδικασία θα είναι απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρονοβόρες ενέργειες, απλή, με τις προσλήψεις να δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Βασική πρόνοια του προγράμματος θα είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων και στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν σε κάποιον από τους ΚΑΔ που αναγνωρίζει ως πληττόμενους το υπουργείο Οικονομικών ή έστω την πτώση του τζίρου τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η επιχορήγηση θα αυξάνεται κατά 200 ευρώ τον μήνα στην περίπτωση που η πρόσληψη θα αφορά μακροχρόνια άνεργο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με εργαλεία τον ΟΑΕΔ και το «Εργάνη», το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Θα παραμείνει δε ανοικτό έως τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων.

Το συνολικό κονδύλι που αναμένεται να διατεθεί για το μέτρο ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και η επιδότηση θα αφορά νέους μισθωτούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως μισθού, ειδικότητας αλλά και σύμβασης εργασίας, καθώς θα μπορεί να προσληφθεί κάποιος και με μερική απασχόληση. Το πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, όχι όμως και πρόβλεψη για διατήρηση του εργαζομένου μετά τη λήξη του 6μήνου. Για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ, το κέρδος στο 6μηνο θα είναι της τάξης των 2.821 ευρώ για εργαζόμενο και εργοδότη. Αντίστοιχα, για μισθό 1.200 ευρώ, η επιδότηση στο 6μηνο αγγίζει περίπου τις 4.000 ευρώ.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, προβλέφθηκε έως το τέλος του έτους η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» καθώς και η επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων έως τον Οκτώβριο. Επίσης, ειδικά για το 2020, για τους εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα προβλέφθηκε ότι θα αρκούν 50 ημέρες εργασίας (και όχι 100) στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Τέλος, με υπουργική απόφαση αναμένεται να δοθεί νέα δίμηνη παράταση για επιδοματούχους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τρίτη 15/9, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για το εποχικό βοήθημα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου. Η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα γίνει αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης Taxisnet, ενώ όσοι θέλουν να υποβάλουν αιτήσεις μέσω ΚΕΠ, η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 21 Σεπτεμβρίου.