Ανανεωτική Αριστερά: Διάλογος και παραπομπή στη Χάγη των ελληνοτουρκικών διαφορών

Για την έξοδο από την οικονομική αλλά και υγειονομική κρίση, η Ανανεωτική Αριστερά,τονίζει ότι χρειάζεται ισχυρή δημόσια παρέμβαση με σχέδιο και πόρους. Υπογραμμίζεται, ότι υπάρχουν πόροι αυτή τη στιγμή, τα 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, προτείνοντας τα 22 να απορροφηθούν άμεσα. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η άμεση προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στη στήριξη των αδύναμων.

Οι προτάσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς είναι οι εξής:

1)Κάθε μακροχρόνια άνεργος (12+ μήνες) και ένας εκ των δύο συζύγων σε άνεργη οικογένεια να λαμβάνει Voucher απασχόλησης, π.χ. έως 500 € το μήνα για τον 1ο χρόνο, 300 € τον 2ο και 200 € τον 3ο χρόνο.

2) Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους χαμηλής εξειδίκευσης ανέργους να επιδοτούνται κατά 100% τον 1ο χρόνο, 75% τον 2ο, 50% τον 3ο και 25% τον 4ο χρόνο, από το Πρόγραμμα SURE, οι αδιάθετοι πόροι του οποίου ανέρχονται σε 1,2 δις, από το Ταμείο Ανάκαμψης 2021-22 και από το Κοινωνικό Ταμείο.

3) Κάθε άνεργη μητέρα που αποκτά 3ο παιδί να προσλαμβάνεται σε θέση κοινωνικής εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και ως κίνητρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για την ελληνική κοινωνία.

4) Άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, με αύξηση των προληπτικών ελέγχων και των τεστ, με προτεραιότητα στους χώρους μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης, όπως τα σχολεία.

5) Άμεση δράση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τμήματα 15 μαθητών, ενοικίαση ή προκατασκευή αιθουσών, εξασφάλιση του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και απογευματινή λειτουργία τμημάτων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ανανεωτική Αριστερά προκρίνει σταθερά τον διάλογο για την ειρηνική επίλυση διαφορών και την προώθηση συνεργασίας. Διαφωνούν με την ένταση σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και την κούρσα εξοπλιστικών. Υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα της διπλωματίας ώστε να γίνει κατανοητό από την Άγκυρα, το αδιέξοδο που οδηγούν οι ενέργειες της. Όπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά, «να καθοριστεί η ατζέντα ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου και οι διαφωνίες επί συγκεκριμένων ζητημάτων να παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, εφόσον βεβαίως η Τουρκία αναγνωρίσει ρητώς την αρμοδιότητά του όπως και την ισχύ του δικαίου της θάλασσας που δεν έχει ακόμα προσυπογράψει»

ananeotikiaristera

Για την Πανδημία, η Ανανεωτική Αριστερά, κατηγορεί την κυβέρνηση πως,

παλινωδεί χωρίς ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Επαναφέροντας όπως λένε, στο παρελθόν του πελατειακού κράτους. Παράλληλα, κριτική ασκείται και στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, βυθίζεται στην εσωστρέφεια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αδυνατώντας να διαμορφώσει μια συνεκτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η ανακοίνωση καταλήγει, λέγοντας ότι η μόνη σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι το Κίνημα Αλλαγής. Καλώντας τη Τρικούπη να προχωρήσει αποφασιστικά με βάση την εντολή που έδωσαν 215 χιλιάδες πολίτες το 2017 και τις αποφάσεις του συνεδρίου το 2019, για μια ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων σε ένα νέο ενιαίο φορέα, που θα εκφράζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας.