(Βίντεο)-Λέσβος: Εργασίες στο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης

A woman from the destroyed camp of Moria is seen at the new temporary camp, on the island of Lesbos, Greece, September 13, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο μετά τις απανωτές πυρκαγιές στη Μόρια, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να καταστραφεί ολοσχερώς το ΚΥΤ και άφησαν στον δρόμο 12.000 ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη δεσμεύτηκε ότι για τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης το οποίο δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη -και δικαιολογημένα-, όπως είπε, στη συνείδηση όλων με την κακή πλευρά της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

«Θέλω σας πω ότι το Κράτος ήταν και είναι παρόν από την πρώτη στιγμή. Μέσα από μία πρωτοφανή κινητοποίηση έχουμε ήδη καταφέρει να δημιουργήσουμε σε έναν διαφορετικό χώρο έναν προσωρινό καταυλισμό, ο οποίος όμως είναι υποδειγματικός και σίγουρα οι συνθήκες σε αυτόν τον καταυλισμό θα είναι πολύ καλύτερες από τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια», είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Σημειώνεται ότι με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γενική διευθύντρια της αρμόδιας DG ECHO, Παρασκευή Μίχου, καθώς και σε διαρκή συντονισμό με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέχεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια της Λέσβου, μετά την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία και Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη – μέλη. Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελβετία προσέφερε, σε διμερές επίπεδο, αντίστοιχη βοήθεια προς τις ελληνικές αρχές.