Ο ανασχηματισμός άναψε φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ – Όλοι στην Κουμουνδούρου «ανησυχούν»

Ολοι στην Κουμουνδούρου «ανησυχούν» το ίδιο μετά τον αρχηγικό ανασχηματισμό, στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Βουλευτές και στελέχη ψάχνουν να δουν «πού πηγαίνει το κόμμα» ο πρόεδρος, όμως η απάντηση δεν θα δοθεί πριν από το καλοκαιρινό συνέδριο. Προβληματισμός υπάρχει στην «παλαιά φρουρά» των 45 και άνω, που βλέπουν το «τρένο του ΣΥΡΙΖΑ» να φεύγει και να τους αφήνει πίσω. Στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας είχε κερδίσει το στοίχημα βάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Εφη Αχτσιόγλου. Με την παράλληλη αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση στο υπουργείο Οικονομίας είχε αναδείξει τρία νέα στελέχη πρώτης γραμμής, που άλλαξαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό το προφίλ της κυβέρνησης εκείνη την περίοδο.

Ανάλογα είναι τα χαρακτηριστικά και των τωρινών αλλαγών. Η νέα τομεάρχης Οικονομικών, ως απόλυτη κυρίαρχος του ανασχηματισμού, έχει ήδη προκαλέσει σκεπτικισμό σε παλαιά στελέχη που είχαν τα πρωτεία για πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης τις τρεις τελευταίες ημέρες, αφού αντικαθιστώντας το «νούμερο δύο» του ΣΥΡΙΖΑ στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, ο συμβολισμός ήταν ιδιαιτέρως δυνατός. Προσθέτοντας στην προηγούμενη τριάδα τους Νάσο Ηλιόπουλο και Κώστα Ζαχαριάδη, η καινούργια «πεντάδα» που σχημάτισε στις σημειώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά της περίπου οκτώ μήνες μέχρι την κορυφαία διαδικασία του κόμματος για να αποδείξει πως μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να παγιωθεί σε ποσοστά κοντά στο 20% αποτελεί τη μεγάλη αγωνία πολλών κορυφαίων στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το μήνυμα

Η αριθμητική των αλλαγών είναι αποκαλυπτική, αφού από τους 45 τομεάρχες οι 19 είναι είτε τριαντάρηδες, είτε νέοι βουλευτές ή δεν είχαν ποτέ έως τώρα αξιοποιηθεί σε κάποιο καίριο πόστο. Στέλεχος των προεδρικών που μίλησε στην «Κ» –και προβλέπει μεγάλες ανακατατάξεις ακόμα και στις τάσεις– επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη νέα γενιά: «Εφόσον θέλετε να πάει το κόμμα μπροστά, βάλτε πλάτη», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν η απομάκρυνσή του από τη «σκιώδη κυβέρνηση» είναι αποτέλεσμα ενός «συμβιβασμού» που έκανε με τον Αλέξη Τσίπρα, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ολα δείχνουν πως ο πρόεδρος έχει εξασφαλίσει μια περίοδο ηρεμίας που είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.  Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα υποστήριζαν στην «Κ» πως θα φανεί στην πορεία του χρόνου ο επιτελικός ρόλος που θα εξακολουθήσει να έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο οικονομικό επιτελείο με τον συντονιστικό ρόλο που έχει αποκτήσει ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα κυριαρχούν οι ψίθυροι που λένε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κόντυνε» κομματικά τον πρώην τσάρο της οικονομίας, στέλνοντας μήνυμα προς όλους ότι «κανείς δεν είναι αμετακίνητος». Ενώ και για τον κ. Τσακαλώτο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη.

Η έμμεση περιθωριοποίησή του, πάντως, μόνο ως κίνηση ισχύος του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή. Γιατί κατά πολλούς με τις τελευταίες πρωτοβουλίες που πήρε γέρνει περισσότερο το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά σε βαθμό που οι «πασοκογενείς σύμμαχοι» έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο ζήτησαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις σε σχέση με την επιχειρούμενη διεύρυνση. Μπορεί οι «53+» να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τη λίστα των τομεαρχών, όμως και οι κλασικοί «προεδρικοί» εμφανίζονται αποδυναμωμένοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους «συμμάχους», με την πλειοψηφία της ομάδας των «45» να μην εντάσσεται ενεργά σε κάποια τάση.

Αυτός είναι ο λόγος που από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως οι αλλαγές που έγιναν σηματοδοτούν «την αποφασιστικότητά του να θέσει τέλος στην εσωστρέφεια και να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές δίνοντας το σύνθημα “φυγή προς τα εμπρός, συστράτευση, ανανέωση και σκληρή αντιπολίτευση”». Οι κινήσεις ανασυγκρότησης του κόμματος, πάντως, δεν ολοκληρώθηκαν με τον ανασχηματισμό, καθώς μέσα στην εβδομάδα από την Κουμουνδούρου ετοιμάζουν νέες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ.