Οι μεγάλες αλυσίδες συνεχίζουν να επεκτείνονται – Σημαντικές συμφωνίες μίσθωσης

Σημαντικές συμφωνίες μίσθωσης εμπορικών ακινήτων ολοκληρώθηκαν ακόμη και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, παρά τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Εν μέσω αιτημάτων για μειώσεις ενοικίων ακόμη και από τους γίγαντες του λιανεμπορίου, η μισθωτική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών συνιστά μια τρανή απόδειξη ότι ακόμη κι εν μέσω κρίσης στο λιανεμπόριο, τα καταστήματα υψηλής εμπορικότητας σε σημαντικές «πιάτσες» της Αττικής θα εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, μεταξύ των μεγάλων μισθώσεων που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνεται η μίσθωση καταστήματος επιφανείας 1.800 τ.μ. από την ΙΚΕΑ στη συμβολή των οδών Γούναρη και Τσαμαδού στο κέντρο του Πειραιά. Η Folli Follie μίσθωσε χώρους 60 τ.μ. στην οδό Λεβίδου 7-9 στην Κηφισιά. Επίσης, στην Κηφισιά στην οδό Κυριαζή 36Α, η Anna Riska μίσθωσε κατάστημα επιφανείας 95 τ.μ. Στο Κολωνάκι, στην οδό Κανάρη 20, η αλυσίδα κοσμημάτων Anna Maria Mazaraki μίσθωσε χώρους 365 τ.μ. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η αλυσίδα με ειδίκευση στα αθλητικά υποδήματα Sneaker 10 μίσθωσε κατάστημα 325 τ.μ. επί της οδού Τσιμισκή 100.

Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη κίνηση της Sneaker 10 φέτος, καθώς νωρίτερα εντός του έτους είχε μισθώσει κατάστημα και στο Λεκανοπέδιο Αττικής και συγκεκριμένα στον Πειραιά, στην οδό Βασ. Γεωργίου, σε ακίνητο επιφανείας 165 τ.μ. Από τις πιο σημαντικές φετινές μισθώσεις ήταν και η ενοικίαση κτιρίου 2.600 τ.μ. στην οδό Ερμού 46 από την αλυσίδα Intersport του ομίλου Φουρλή. Νέο κατάστημα άνοιξε και η Jysk στο Χαλάνδρι, όπως και η Leroy Merlin στην περιοχή του Κηφισού. Πρόκειται για 10.000 τ.μ. που αποτελούν την πρώτη φάση ανάπτυξη του ακινήτου που απέκτησε η Hines Real Estate από την εταιρεία Artume, συμφερόντων του επενδυτικού ομίλου της BlackRock. Επίσης, η Prenatal/Toys Center λειτούργησε νέο κατάστημα 2.000 τ.μ. στην περιοχή του Αλίμου. Κινήσεις σημειώθηκαν κι εντός των εμπορικών κέντρων, με την αλυσίδα Pink Woman να λειτουργεί νέο κατάστημα 290 τ.μ. στο Smart Park και τη North Face κατάστημα 120 τ.μ. στο The Mall.

Ασφαλώς, το γενικότερο επίπεδο της ζήτησης είναι σοβαρά χαμηλότερο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Αυτό προσφέρει στους εμπόρους υψηλότερη διαπραγματευτική ισχύ, αναφορικά με το επίπεδο των ενοικίων, γεγονός που εκτιμάται πως εκμεταλλεύθηκαν οι αλυσίδες που μίσθωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες ή πρόκειται να μισθώσουν χώρους το προσεχές χρονικό διάστημα. Παράλληλα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι έμποροι επιχειρούν να τροποποιήσουν όρους των υφιστάμενων συμβολαίων ενοικίασης, διαφοροποιώντας την αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Συγκεκριμένα, αντί να πληρώνουν ένα πάγιο ύψος ενοικίου, επιδιώκουν να προσθέσουν (όπου δεν υπάρχει ήδη) και τη δυνατότητα πληρωμής με βάση ένα ποσοστό επί του τζίρου, μειώνοντας ανάλογα και το ενοίκιο. Αντίστοιχα, όπου υπάρχει το ποσοστό επί του τζίρου ως μέρος της αμοιβής του ιδιοκτήτη, επιδιώκεται να αποτελέσει τη μοναδική πληρωμή του, δηλαδή να αφαιρεθεί εντελώς η καταβολή ενός ελάχιστου ενοικίου.