(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Καταχειροκροτήθηκε «Το Δάνειο» στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Καταχειροκροτήθηκε «Το Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Πάτρας 2020 του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Το δίδυμο των πρωταγωνιστών Σωτήρη Χατζάκη και Δημήτρη Μυλωνά, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, στους ρόλους του ορθολογιστή τραπεζίτη Γκρεγκόριο και του απεγνωσμένου αιτούντα το δάνειο Αντόνιο, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, σε μια δίωρη νευρώδη πατρίδα πινγκ-πονγκ. Κατά την οποία, αμφότεροι οι ήρωες πέρασαν από έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, με την απελπισία να κοντράρεται με την αλαζονεία και να γίνεται εκβιασμός, που βρίσκει τα κατάλληλα «κουμπιά» ώστε να μετατρέψει την άτεγκτη άρνηση σε συντριβή.

Γραμμένο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του ευρωπαϊκού νότου, το έργο του Γκαλθεράν, τραγικά επίκαιρο και σήμερα, υπηρετήθηκε ιδανικά από τους δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι, ανταποκρίθηκαν καίρια στον καταιγιστικό ρυθμό της φάρσας, προκαλώντας το γέλιο αλλά και αφήνοντας χώρο για προβληματισμό.

Τις παραστάσεις, κατά τις οποίες τηρήθηκαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού,  χαιρέτισε ο υπεύθυνος του Φεστιβάλ Ανδρέας Ανδριόπουλος, ενώ έκλεισε με συγκινητικό τρόπο ο Σωτήρης Χατζάκης, τον οποίο συνέδεε μακρά φιλία με τον αείμνηστο πρόεδρο του Φεστιβάλ, Ανδρέα Ανδριόπουλο λέγοντας:

«Ο Ανδρέας Ανδριόπουλος είχε καταλάβει ότι ο πολιτισμός είναι συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης, κάτι που δεν έχει καταλάβει το πολιτικό προσωπικό. Θυμάμαι ήμουν αναπληρωτής του Κούρκουλου στο Εθνικό Θέατρο, πνευματικός μου πατέρας κι αυτός, σήκωνε το τηλέφωνο, ήξερε όπως όλοι μας, ότι ο Ανδρέας είναι εδώ, είναι αδιαπραγμάτευτος στην ποιότητα των παραστάσεων και τη συνέπεια.  Σκεφτόταν γρήγορα, έπαιρνε αποφάσεις σαν ο καλύτερος οργανωτής και παραγωγός και ξέραμε, ότι υπήρχε μια ασφάλεια, μια προστασία και μια εγκυρότητα. Ο Ανδρέας έφυγε από κοντά μας, και μου λείπει πολύ. Και πολλές φορές τα βράδια, σκέφτομαι τα ατέλειωτα τηλεφωνήματά μας για το θέατρο, τα τηλεφωνήματα που έκανε ακόμα και μία μέρα πριν φύγει από αυτό τον κόσμο. Ήθελα να ευχαριστήσω την ψυχούλα του, όπου κι αν είναι και ήθελα να πω  ότι αυτό το Φεστιβάλ έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πόλη. Και ότι το όνομα του Ανδρέα συνεχίζει να ταξιδεύει μέσα από τον άξιο γιο του, τον επίσης Ανδρέα, που η μοίρα και οι αποφάσεις του έδωσαν το ίδιο όνομα και την ίδια ευθύνη. Ευχαριστούμε τον γιο Ανδρέα, τον φίλο μου, και ευχαριστούμε όλους εσάς που στηρίζετε αυτό τον θεσμό και το ελληνικό θέατρο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που θα τις ξεπεράσουμε».