Βίντεο drone από τις Μυκήνες: Πριν και μετά την καταστροφική φωτιά

Την Κυριακή 30 Αυγούστου, στη 1:10 μ.μ., ένα περίπου χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, στο ρέμα του Χάβου, κοντά στον Θησαυρό του Ατρέα, ξεσπά φωτιά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρχικά κατευθύνεται προς την πλαγιά του βουνού, πάνω από το ρέμα.

Έπειτα, ο ισχυρός άνεμος, της αλλάζει πορεία και κατευθύνεται προς τον αρχαιολογικό χώρο. Περνά από τη συνοικία του Λαδέμπορου, τον θολωτό Τάφο της Κλυταιμνήστρας, τον Τάφο του Αιγίσθου, μπαίνει στην Ακρόπολη από το Θρησκευτικό κέντρο και ανεβαίνει γύρω από το Μέγαρο, χωρίς, όμως, να περάσει από αυτό. Ανέγγιχτα από τις φλόγες μένουν ο Θησαυρός του Ατρέα, η Πύλη των Λεόντων και ο Ταφικός Περίβολος Α’.

Στο σημείο, σπεύδουν οχήματα της πυροσβεστικής, με τις δυνάμεις να αυξάνονται σταδιακά. Για την οριοθέτησή της, τις πρώτες βραδινές ώρες (λίγο μετά τις 20:00), χρειάστηκε να επέμβουν 56 άντρες της Πυροσβεστικής, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κάνει λόγο για “λίγο μαύρο” στον αρχαιολογικό και συνάμα υπερτονίζεται το αφήγημα της “λιγότερης δυνατής φθοράς”. Μάλιστα, την επαναλειτουργία του χώρου συνοδεύει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ με τίτλο: “Η κανονικότητα επανήλθε στις Μυκήνες”.

Το UpStories καταγράφει εικόνες πριν και μετά την πυρκαγιά αποτυπώνοντας το μέγεθος της καταστροφής: