«Ομάδα κρούσης» στα σχολεία – Θα έχει υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19»

 

Τη σύσταση μιας «ομάδας κρούσης», στην οποία θα συμπράξουν ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Υγείας και Παιδείας, προανήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς. Η περίφημη Task Force θα διαχειρίζεται κρούσματα στη σχολική κοινότητα και θα είναι στη διάθεση του κοινού από τη Δευτέρα το πρωί στους αριθμούς 213-15.10.984/85/86.

«Κάθε σχολική μονάδα θα έχει έναν υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19», εξήγησε χθες η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, «αυτός θα εκπαιδεύει το προσωπικό για την αναγνώριση ύποπτων κρουσμάτων, θα ενημερώνει τους γονείς, ενώ θα διατηρεί αρχείο απουσιών που σχετίζονται με κρούσμα». Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος μαθητή, θα απομονώνεται αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να έρθει η οικογένειά του να τον παραλάβει. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα επισκέπτεται τον ιατρό του και εκείνος θα κρίνει την αναγκαιότητα διεξαγωγής τεστ. Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά». «Αν βγει θετικό, πρέπει να ενημερώσει το σχολείο αλλά και τους υπευθύνους των απογευματινών δραστηριοτήτων του», σημειώνει η ίδια. «Ως στενές επαφές παιδιού θεωρούνται όλοι οι συμμαθητές του τμήματος και οι συνεπιβάτες στο σχολικό, ενώ του δασκάλου όλοι οι μαθητές του», διευκρινίζει η ίδια. Κρίσιμο είναι το 48ωρο πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων: πού και με ποιους ήταν το παιδί που επιμολύνθηκε;

Η εγκύκλιος του υπουργείου συστήνει τη χρήση πάνινης μάσκας, ωστόσο αν ο θεράπων ιατρός ή η οικογένεια επιθυμεί για λόγους ασφαλείας το παιδί να μεταβαίνει με ιατρική μάσκα, μπορεί.

Πληροφορίες
«Κατασκευάσαμε μια νέα ιστοσελίδα, mathainoumeasfaleis.gov.gr, όπου διατίθενται πληροφορίες και οδηγίες, όπως και αντίστοιχη τηλεφωνική γραμμή και ηλεκτρονική διεύθυνση», σημείωσε η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, «δημιουργήσαμε επίσης video, τα οποία με εύληπτο τρόπο εξηγούν τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς στους μικρούς μαθητές». Οπως τόνισε η υπουργός, «ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν σχολεία και τμήματα, είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό». Σε αυτή την κατεύθυνση κατατίθεται ειδική νομοθετική ρύθμιση που αφορά τη μεμονωμένη αναστολή λειτουργίας σχολείων. Ταυτόχρονα, υπουργείο Εσωτερικών και Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος διαθέτουν ένα επιπλέον κονδύλι για την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας των σχολικών μονάδων.