Ελληνοτουρκικά: Εκνευρισμός στην Άγκυρα μετά τους Med7 -Μπαράζ ακραίων εμπρηστικών δηλώσεων

Δύσκολο αναμένεται το Σαββατοκύριακο στα ελληνοτουρκικά, με τον εκνευρισμό της Αγκυρας, μετά την ομόθυμη καταδίκη των προκλήσεων της από τη Med7 να μην κρύβεται.

Χθες, μια ημέρα μετά τη Σύνοδο των χωρών του Νότου στην Κορσική, όπου οι 7 χώρες της Μεσογείου καταδίκασαν τις προκλήσεις της Τουρκίας, η Αγκυρα προχώρησε σε μπαράζ ακραίων προκλητικών δηλώσεων.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συνέστησε στην Ελλάδα να σωπάσει «για να μη γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων»! Στέλνοντας μηνύματα και προς τη Γαλλία, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας είπε ότι «για να πέσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αρκεί να σωπάσουν κάποιοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Απλώς, να σωπάσουν. Οσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν».

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας είχε ζητήσει την… απόσυρση των ελληνικών πολεμικών πλοίων γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις! Παράλληλα, κατήγγειλε ως «προϊόν προκατάληψης» την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι προειδοποίησαν την Πέμπτη, την Αγκυρα για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της εξαιτίας των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο

Παράλληλα, εξέδωσαν νέα NAVTEX, με την οποία δέσμευσε περιοχή βόρεια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Το απόγευμα της Παρασκευής, σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό Τwitter του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι το ερευνητικό σκάφος πλέει σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας: «Τα ερευνητικά σκάφη ORUÇREİS και BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, τα οποία συνεχίζουν τις σεισμικές τους δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, και τα τρυπάνια YAVUZ και FATİH, συνεχίζουν να συνοδεύονται και να προστατεύονται από τις Ναυτικές Δυνάμεις μας».

Εντωμεταξύ, τα αποτελέσματα της Συνόδου στην Κορσική προκάλεσαν τέτοιο εκνευρισμό στην Αγκυρα, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήρτησε χθες το πρωί βίντεο διαρκείας 10 δευτερολέπτων, όπου ακούγεται να λέει, απευθυνόμενος στους «λύκους», όπως τους αποκαλεί, «μας συγχωρείτε, αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς, δεν μπορείτε να μας φάτε».

Στην Κύπρο σήμερα ο Πομπέο
Εντωμεταξύ, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα βρεθεί στην Κύπρο.Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η επίσκεψη στη Λευκωσία αποτελεί συνέχεια των τηλεφωνικών επαφών που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη.

Χθες, ο κ. Πομπέο, έκανε έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή και να ξεκινήσουν συνομιλίες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε την ανάγκη επίλυσης της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με διπλωματικό τρόπο.

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για εξοπλιστικά από τη Θεσσαλονίκη
Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά και τις σχετικές συζητήσεις που έγιναν με τον Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, αναμένεται να εξαγγείλει ένα τρίπτυχο ενίσχυσης της Αμυνας, σήμερα από τη ΔΕΘ.

Η παρατεταμένη κρίση με την Τουρκία έχει οδηγήσει στην απόφαση για ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα απλώνεται στα επόμενα χρόνια και αναμένεται να φτάσει σε ύψος τα 10δις ευρώ. Στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, σφραγίστηκε η αγορά αεροσκαφών RAFALE από την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενίσχυση σε υλικό τόσο του Ναυτικού, όσο και του Στρατού Ξηράς. Δεύτερη κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό με την πρόσληψη πάνω από 10 χιλιάδων ΕΠΟΠ το επόμενο διάστημα, ενώ η Τρίτη αφορά την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.