Βηρυτός: Για «δολιοφθορά» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Λιβάνου για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο λιμάνι

Λιβανέζοι πυροσβέστες και ελικόπτερα του στρατού προσπαθούσαν σήμερα να κατασβέσουν ό,τι έχει απομείνει από την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Πέμπτη στο λιμάνι της Βηρυτού, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την τεράστια έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 190 ανθρώπων και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Ο καπνός από τη χθεσινή πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους προκλήθηκε από εργασίες οξυγον

Η πολιτική προστασία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι η πυροσβεστική είχε κατασβέσει σήμερα το πρωί την πυρκαγιά, όμως παραμένει στο σημείο προκειμένου να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός η πυρκαγιά στο λιμάνι της Βηρυτού ξέσπασε σε αποθήκη όπου διατηρεί ανθρωπιστική βοήθεια, με την οργάνωση να τονίζει ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο διατάραξης των ανθρωπιστικών της επιχειρήσεων.

 

“Η αποθήκη που φλέγεται είναι αυτή στην οποία ο Ερυθρός Σταυρός τοποθετεί χιλιάδες ανθρωπιστικά δέματα και μισό εκατομμύριο λίτρα λαδιού (…) Οι ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις κινδυνεύουν να διαταραχθούν σημαντικά”, επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε στη διάρκεια σύσκεψης του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας χθες Πέμπτη το βράδυ ότι η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από δολιοφθορά, τεχνικό λάθος ή αμέλεια και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

“Η σημερινή πυρκαγιά ενδέχεται να είναι σκόπιμη ενέργεια δολιοφθοράς, ή αποτέλεσμα τεχνικού λάθους (…) ή αμέλειας”, επεσήμανε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Αούν. “Σε κάθε περίπτωση τα αίτια πρέπει να καθοριστούν το συντομότερο δυνατό και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν”, πρόσθεσε.

23122779