Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα

Βγήκαν οι βάσεις εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και αντί να βγαίνουν τα λύκεια να πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες των μαθητών τους, βγαίνουν τα φροντιστήρια πλασάροντας τους επιτυχόντες μαθητές ως εμπόρευμα για την προσέλκυση νέων πελατών! Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε. Μια ντροπή που φαίνεται ότι δεν ενοχλεί και δεν εντυπωσιάζει κανένα επίσημο φορέα του εκπαιδευτικού και του πολιτικού συστήματος.
Βέβαια είναι διαχρονικό ένοχο μυστικό ντροπής μεταξύ κοινωνίας και πολιτείας ότι τα φροντιστήρια υποκαθιστούν πλήρως το Λύκειο ως βαθμίδα εκπαίδευσης και όχι μόνο. Το Λύκειο καταντάει εμπόδιο στις προσπάθειες του μαθητή να πετύχει την είσοδό του στο πανεπιστήμιο!
Η γνωστική μορφωτική αξιολογική διαδικασία του σχολείου γίνεται περιττή και βάρος. Eτσι λοιπόν δεν έχουμε ανάγκη από δάσκαλους – παιδαγωγούς αλλά από προπονητές για την κούρσα των πανελλαδικών εξετάσεων. Το Λύκειο εκφυλίζεται, έτσι, σε υπηρεσία έκδοσης ενός τυπικού πιστοποιητικού.
Αυτή η παράκεντρη εκπαίδευση βέβαια, που έχει υποκαταστήσει σχεδόν πλήρως το λύκειο, έχει γενικευτεί στο γυμνάσιο και απλώνεται με γοργούς ρυθμούς και στο δημοτικό. Αυτά κανείς δεν θέλει να τα θυμάται
Ταυτόχρονα ξεκίνησε μια σπουδαιοφανής συζήτηση μεταξύ «αρίστων» για την πτώση των βάσεων, για την κατάντια του μαθηματικού Σάμου κ.λπ. αποσιωπώντας ότι κι αυτό είναι αποτυχία του εκπαιδευτικού τους συστήματος.
Αυτοί, όμως, το χρησιμοποιούν χωρίς ντροπή για να δικαιολογήσουν και να ανοίξουν διάπλατα την αυλαία για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ΑΕΙ.
Γιατί επιδιώκουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, όπως τα γυμνάσια-λύκεια, να γίνουν γραφικά ιδρύματα χωρίς αξία.
Γιατί επιδιώκουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια να γίνουν τα προνομιακά ιδρύματα για εξασφάλιση επαγγελματικής απασχόλησης, αποκλείοντας μαζικά τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.
Επιδιώκουν η εκπαίδευση στο σύνολό της να εκχωρηθεί στους managers της αγοράς για να καθορίζουν αυτοί την πολιτική, τη μορφή, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της.
Γιατί πιστεύουν ότι η μόρφωση δεν είναι δικαίωμα αλλά προνόμιο και εμπόρευμα.
Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι μια τρομακτικά επικίνδυνη προοπτική που δεν θα έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας για γνώση και μόρφωση.
Εδώ που βάση δεν θα είναι η γνώση και η μόρφωση, ούτε καν η βαθμολογία, αλλά το χρήμα.
Μπορείς αφού πληρώνεις να γίνεις γιατρός, αστροναύτης και πρωθυπουργός αν έχεις και το ανάλογο κληρονομικό χάρισμα…

 

ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΙΡΜΠΑ *

* Η Ουρανία Μπίρμπα είναι μέλος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου.