Δεν υπήρξε η Τουρκία επιθετικό κράτος;

 

Χωρίς ίχνος ντροπής, πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος, κ. Ερντογάν, προχώρησε σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Τόλμησε να πει: «Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της, είναι ένα από τα σπάνια σημεία μη αποικιακού κράτους. Η κατανόησή μας εκφράζει την επιβίωση και την επιβίωση όλων στη γη της πατρίδας, ανεξάρτητα από την πεποίθηση, την καταγωγή ή τη νομιμότητα». Μάλλον ο κ. Ερντογάν δεν γνωρίζει καλά την ιστορία της χώρας που ηγείται. Αμφισβητεί κανείς ότι η σημερινή Τουρκία είναι συνέχεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας; Μία μικρή ιστορική αναδρομή για το πώς δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία δείχνει το μέγεθος του ψεύδους στην αδιάντροπη φράση του κ. Ερντογάν. «Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της».
Από όλα τα ιστορικά βιβλία και εκτεταμένες μελέτες, η Οθωμανική αυτοκρατορία ιδρύθηκε το 1299 στη βορειοδυτική Μικρά Ασία στην μικρή πόλη Σετζούτ από τον Ογούζο Τούρκο φύλαρχο Οσμάν Α’. Αυτοανακηρύχτηκε Σουλτάνος το 1312, του δικού του μικρού ανεξάρτητου κράτους, στο οποίο έδωσε το όνομά του. Ο Οσμάν Α’ πολιόρκησε την Προύσα, την οποία τελικά κατέλαβε ο γιος του Ορχάν, διότι ο ίδιος απεβίωσε. Το 1326 κατέστησε, ο Ορχάν τη Προύσα νέα πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους.
Ετσι λοιπόν ιδρύθηκε η πρώτη Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1326,
επί λέξει το Ανώτατο Οθωμανικό Κράτος, σύγχρονα τουρκικά: περισσότερο γνωστή κατά το παρελθόν στη Δύση ως Τουρκική Αυτοκρατορία ή απλώς Τουρκία. Ηταν λοιπόν μία μικρή αυτοκρατορία. Μόλις το 1354 οι Οθωμανοί πέρασαν στην Ευρώπη και με την κατάκτηση των Βαλκανίων το μικρό Οθωμανικό κράτος μεταμορφώθηκε σε μια διηπειρωτική αυτοκρατορία. Η σημαντική πόλη της Θεσσαλονίκης και άλλα μέρη των Βαλκανίων, όμως ανακατελήφθησαν από τους Βενετούς το 1387 για να επανέλθουν στην Οθωμανική αυτοκρατορία μετά το 1440 (άρα τα κατέκτησε με επιθέσεις!). Οι Οθωμανοί κατέλυσαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από το Μωάμεθ τον Πορθητή το 1453. Αρα για 100 και πλέον χρόνια κατακτούσαν και υποδούλωναν λαούς. Δηλαδή από την γέννησή της η «Τουρκία» ήταν καθ’ ολοκληρίαν ένα επιθετικό κράτος.
Το 15ο και 16ο αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά από συνεχείς κατακτήσεις λαών της Μεσογείου, ήταν στο απόγειό της και εισήλθε σε μια περίοδο οικονομικής ευημερίας και επέκτασης. Η Αυτοκρατορία ευημερούσε υπό την ηγεσία μιας σειράς αφοσιωμένων και αποτελεσματικών Σουλτάνων. Ενας εξ αυτών ήταν ο Σελίμ Α’. Γεννήθηκε το 1470. Ηταν ο μικρότερος γιος του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β’. Ο Σελίμ Α’ εκθρόνισε τον πατέρα του το 1512, ο οποίος πέθανε αμέσως μετά, και έγινε σουλτάνος με την βοήθεια των γενιτσάρων. O Σελίμ έδειξε για πρώτη φορά τον αιμοσταγή χαρακτήρα του όταν σκότωσε δύο αδερφούς και πέντε ανιψιούς για να μην του κλέψουν το θρόνο. Ο Σελίμ εγκαθίδρυσε την Οθωμανική κυριαρχία στα μέσα του 15ου αιώνα στη Περσία και στην Αίγυπτο και ναυτική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ούτε εδώ η Τουρκία ήταν επιθετικό κράτος;
Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (1520-1566) κατέλαβε το Βελιγράδι το 1521, τα νότια και κεντρικά τμήματα του Βασιλείου της Ουγγαρίας κατά τους Οθωμανοουγγρικούς πολέμους. Στη συνέχεια πολιόρκησε τη Βιέννη το 1529, αλλά απέτυχε να καταλάβει την πόλη. Το 1532 έκανε άλλη μια επίθεση στη Βιέννη, αλλά αποκρούστηκε στην πολιορκία του Γκουνς. Η Κύπρος και η Κρήτη κατακτηθήκαν το 1571 και το 1715 αντίστοιχα.
Ολα αυτά τα γνωρίζετε, κ. Ερντογάν, που έχετε το θράσος να λέτε ότι η Τουρκία δεν ήταν επιθετικό κράτος; Αν δεν ήταν επιθετικό κράτος γιατί προσπάθησε να καταλάβει τη Βιέννη και μάλιστα δύο φορές;
Ας μην ξεχάσουμε ότι η Τουρκία στον Α΄ Παγκόσμιο πολεμούσε στο πλευρό της Γερμανίας. Μήπως κι εδώ η αθώα Τουρκία δεν ήταν επιθετικό κράτος;

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΓΡΟΥΜΠΟΥ *

* Ο Πέτρος Π. Γρουμπός είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.