Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του George Bizos

O George Bizos, γεννημένος στη Μεσσηνία, έφτασε ως πρόσφυγας στα 13 του από την Ελλάδα στη Νότια Αφρική.

Ήταν δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα, στη διάρκεια των 27 χρόνων της φυλάκισης του και σημαντικό στέλεχος του κινήματος ενάντια στο Απαρτχάιντ. Ιδρυτής της σχολής Saheti, αρχιτέκτονας του πρωτοποριακού Συντάγματος της Νότιας Αφρικής, εισηγητής και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης για τα εγκλήματα του Απαρτχάιντ, δεν έπαψε μέχρι το τέλος της ζωής του να μάχεται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και στη συνέχεια να συνεργαστώ μαζί του. Εντυπωσίαζε πάντα με την πραότητά του, αλλά και την αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα. Όταν επισκεπτόταν στη φυλακή τον Νέλσον Μαντέλα, του πήγαινε κείμενα των αρχαίων Ελλήνων τα οποία και τον ενέπνευσαν για την ελευθερία, τηδημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Την εποχή του «black lives matter», όταν ο ρατσισμός εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σε χώρες όπου το Σύνταγμα και οι νόμοι θεωρητικά διασφαλίζουν ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες, η ζωή και το έργο του George Bizos δείχνουν ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς συνεχείς αγώνες.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, τους φίλους του αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν μαζί του για μια δημοκρατική Νότιο Αφρική.

ΔΗΛΩΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ GEORGE BIZOS