Απουσίες στα παιδιά χωρίς μάσκα – Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Ψυχραιμία, ανοίγουν τα σχολεία! Αυτό ουσιαστικά ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μεταδίδοντας μήνυμα αισιοδοξίας ότι εκπαιδευτικοί και γονείς με μέλημα την ασφάλεια των παιδιών θα τα καταφέρουν, όπως συνέβη και μετά τη δίμηνη ανοιξιάτικη καραντίνα. Η κ. Κεραμέως, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που αρχίζει τη Δευτέρα, παραδέχθηκε ότι και κρούσματα θα υπάρξουν και σχολεία και τμήματα θα τεθούν σε καραντίνα, και μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη πραγματικότητα. Ειδικότερα, η υπουργός δήλωσε ότι ο μηχανισμός του υπουργείου είναι έτοιμος για την έναρξη, ενώ απάντησε ότι οι εκπαιδευτικοί καλύπτονται εκ του νόμου απέναντι σε εξώδικα και τυχόν ένδικα μέσα που θα εγείρουν εναντίον τους γονείς που δεν επιθυμούν το παιδί τους να φοράει μάσκα στο σχολείο.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) Σταύρος Πετράκης, ήδη γονείς έχουν καταθέσει εγγράφως στην ομοσπονδία ότι δεν συναινούν με τη χρήση μάσκας στο παιδί, καθώς το θεωρούν «βιοϊατρικό, μη θεραπευτικό πείραμα». Η ΔΟΕ προτείνει τα σχετικά εξώδικα γονέων να τα παραλαμβάνει το υπουργείο και όχι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο σύλλογος διδασκόντων, που είναι εκ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τυχόν απειλές γονέων για ένδικα μέσα, διότι προστατεύονται από τον νόμο, καθώς η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία προβλέπεται από τον νόμο. Σχετικά με τις αντιδράσεις γονέων για τη χρήση της μάσκας, η υπουργός έκανε λόγο για «μειοψηφία» και τους προέτρεψε αν έχουν επιστημονική τεκμηριωμένη εισήγηση να την προσκομίσουν. «Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες», τόνισε.

Πιο συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε χθες και περιγράφει τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων, ορίζει ότι σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας, δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στην τάξη και λαμβάνει απουσία. Θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας πάντως, στις μικρές ηλικίες μαθητών, δηλαδή μέχρι 10 ετών, θα υπάρχει κάποια επιείκεια, αλλά παράλληλα θα τους γίνονται συστάσεις για την αξία της μάσκας στην προστασία από τον κορωνοϊό.

Στην ΚΥΑ εξηγείται, μεταξύ άλλων, τι θα ισχύει για τα διαλείμματα, τις μαθητικές εκδρομές, τα κυλικεία και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας, και γενικότερα την εφαρμογή των μέτρων με βάση τις οδηγίες που έχουν δώσει στο υπουργείο Παιδείας οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τις σχολικές καντίνες και εστιατόρια άλλων εκπαιδευτικών δομών, η ΚΥΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση μη τήρησης αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Για τμήματα ή σχολεία που θα κλείνουν και για τους μαθητές που θα παραμένουν σπίτι για ειδικούς λόγους υγείας, προβλέπεται απευθείας μετάδοση του μαθήματος από την τάξη και δημιουργία ειδικών τμημάτων απευθείας μετάδοσης μαθημάτων. Σε αυτά τα τμήματα θα απασχολούνται οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν στο σπίτι τους με άδεια και εάν δεν επαρκούν θα προσλαμβάνονται αναπληρωτές με τρίμηνες συμβάσεις, που θα μοριοδοτούνται εάν επιλέγουν ακριτικές περιοχές. Το υπουργείο Παιδείας θα οργανώσει καμπάνια ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού με τηλεοπτικό σποτ και μέσω της ιστοσελίδας mathainoumeasfaleis.gov.gr.