ΠΑΤΡΑ: Δημιουργία περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας – Τι προτείνει η Περιφέρεια στον Ν.Χαρδαλιά

Ακίνητα έκτασης 4  στρεμμάτων το καθένα, στην αρκτική πλευρά της Πάτρας, έχει προτείνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για την δημιουργία περιφερειακού επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας.
Πρόκειται για νέα δομή που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε για την Πολιτική Προστασία και είχε εξαγγελθεί από την Πάτρα κατά την επίσκεψη του Ν. Χαρδαλιά στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το κέντρο της Δυτικής Ελλάδας θα είναι ένα από τα 13 του είδους (ένα σε κάθε περιφέρεια) και θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με αντικείμενο: 1) τον συντονισμό, σχεδιασμό, εποπτεία, οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής τους αρμοδιότητας, 2) τη συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα ή επικείμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την ορθή εκτίμηση της κατάστασης και λήψη απόφασης από τα, κατά περίπτωση, αρμόδια όργανα.
Ο Ν. Χαρδαλιάς είχε αναφέρει στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου ότι το περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων μπορεί να είναι έτοιμο μέσα σε διάστημα 30 μηνών, και ότι θα είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει. Θα προβλέπεται ακόμα να συνδεθεί με το εθνικό κέντρο της Αθήνας και η φιλοξενία όλων των αυτοτελών διευθύνσεων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, έτσι ώστε να βρίσκονται εκεί την ώρα της κρίσης όσοι θα έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν ένα συμβάν, να το αξιολογούν, να συνεργάζονται με επιστημονικές επιτροπές και να διαχειρίζονται την κατάσταση.