Οι 3 κατηγορίες τροφίμων που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Τα τρία είδη τροφίμων που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αποκαλύπτει νέα έρευνα του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ.

Για να μελετήσουν τα διαφορετικά τρόφιμα και πώς αυτά συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές έρευνες. Αρχικά, οι επιστήμονες του Καίμπριτζ μελέτησαν 9.754 άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και 13.662 άτομα που συμμετείχαν στη μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη EPIC (Ευρωπαϊκή Προοπτική Διερεύνησης για τον Καρκίνο και τη Διατροφή). Με βάση τα αποτελέσματα, τα υψηλότερα επίπεδα τόσο της βιταμίνης C όσο και των καροτενοειδών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Στη δεύτερη έρευνα, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ αναζήτησαν τη σύνδεση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης, σε δεδομένα μελετών που βασίζονταν σε δείγμα σχεδόν 200.000 ατόμων. Βρήκαν λοιπόν, ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν τα κατανάλωναν.

Για να βάλετε στο πιάτο σας περισσότερη βιταμίνη C, καροτενοειδή και προϊόντα ολικής άλεσης, μπορείτε να προτιμήσετε τα παρακάτω τρόφιμα σε κάθε μία από τις 3 κατηγορίες:

Βιταμίνη C
Κόκκινες και πράσινες πιπεριές
Εσπεριδοειδή
Ακτινίδιο
Μπρόκολο
Φράουλες
Λαχανάκια Βρυξελλών
Πεπόνι
Ντομάτα
Κουνουπίδι
Λάχανο
Σπανάκι

Καροτενοειδή
Καρότα
Κολοκύθα
Γλυκοπατάτα
Πεπόνι
Kale (Λαχανίδα)
Μάνγκο
Ροδάκινο
Νεκταρίνια
Καρπούζι
Ντομάτα

Προϊόντα ολικής άλεσης
Καστανό ρύζι
Καλαμπόκι
Κινόα
Πλιγούρι
Βρώμη
Αμάρανθος
Ολόκληρο κριθάρι
Κεχρί
Φαγόπυρο