ΠΑΤΡΑ: Παρέμβαση της ΟΙΚΙΠΑ για το ‘Ελος της Αγυιάς – «Να μην βαλτώσει η αξιοποίηση»

Πλησιάζει ο χρόνος για την υλοποίηση του Έργου «Ανάπλαση – αξιοποίηση περιοχής Έλους Αγυιάς» για το οποίο η ΟΙΚΙΠΑ έχει από ετών τοποθετηθεί κριτικά μεν, αλλά σαφώς θετικά, υπέρ της υλοποίησης της Μελέτης Καραθανάση (στην οποία στηρίζεται το έργο), ώστε να παύσουν επιτέλους οι αυθαίρετες επεμβάσεις, τα μπαζώματα και να βελτιωθεί η αξία αναψυχής του χώρου, όσο και τα οικολογικά του χαρακτηριστικά.

Από τον Ιούνιο του 2019 έχουμε απευθύνει σειρά εγγράφων, τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια και την Διαχειριστική Αρχή με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις, αλλά και μία ΚΑΘΕΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ που αφορά στον τρόπο κατασκευής ξύλινου διαδρόμου εντός του καλαμιώνα. Θέσαμε το θέμα της μη χρήσης επιχωμάτωσης για τη θεμελίωση του διαδρόμου, ή την αφαίρεση αυτής αν απαιτηθεί σημειακά, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε απάντηση απ’ το Δήμο.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θεωρεί το έργο θετικό, ώστε και να αναβαθμιστεί το τμήμα εκείνο που θα διατίθεται για την αναψυχή των πολιτών και να τεθεί οριστικό τέρμα σε πρακτικές αυθαίρετων και χωρίς μελέτη επεμβάσεων που υποβάθμισαν το χώρο στο παρελθόν. Επιβάλλεται όμως να γίνει έτσι, ώστε να μην προκύψουν βλάβες στα αξιοσημείωτα οικολογικά χαρακτηριστικά του όλου χώρου, ιδιαίτερα στην πανίδα προστατευόμενων αμφιβίων και ερπετών που υπάρχει εκεί.

Στην κατεύθυνση αυτή η Οικολογική Κίνηση Πάτρας έχει ήδη από τον Ιούνιο του 2019, αλλά και πρόσφατα, απευθύνει σειρά εγγράφων, τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια και την Διαχειριστική Αρχή με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις, ώστε το έργο να υλοποιηθεί αλλά με προσοχή σε οικολογικά ευαίσθητα στοιχεία του Έλους και αποφυγή πληγμάτων στην προστατευόμενη πανίδα του.

Η επικοινωνία που είχαμε , είτε γραπτά είτε δια ζώσης, με τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Πατρέων, την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου και τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Κορδά, επικεντρώθηκε σε ορισμένα ευαίσθητα σημεία της εκτέλεσης του έργου, άστοχοι χειρισμοί επί των οποίων θα προκαλούσαν σοβαρή βλάβη στην πανίδα του Έλους.

Ειδικότερα θέσαμε τα θέματα:

(α) του κατάλληλου φωτισμού ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την πανίδα

(β) της κατάλληλης μετακίνησης της προβλεπόμενης χωμάτινης διαδρομής στο μέσο του τομέα ΦΑ5, περιοχής σημαντικής για την αναπαραγωγή των αμφιβίων

(γ) της αφαίρεσης ευκαλύπτων στο χώρο κατασκευής του προβλεπόμενου παρκινγκ και

(δ) του τρόπου κατασκευής ξύλινου διαδρόμου εντός του καλαμιώνα.

Σημειώνουμε ότι για τα τρία πρώτα έχει υπάρξει σημαντική αποδοχή των προτάσεών μας από την πλευρά του Δήμου, ήτοι ο φωτισμός θα έχει ειδικά μελετημένα χαρακτηριστικά, η χωμάτινη διαδρομή είναι εφικτό να μετακινηθεί σε επαφή με την άσφαλτο, οι ευκάλυπτοι μπορούν να αφαιρεθούν ως ξενικό, επιβαρυντικό είδος και οι νέες φυτεύσεις να είναι με κατάλληλα τοπικά είδη.

Σε ότι αφορά το θέμα του τρόπου κατασκευής του ξύλινου διαδρόμου εντός του καλαμιώνα υπογραμμίσαμε και τονίζουμε και δημόσια την ανάγκη να γίνει σε σαφή συμφωνία με τις προδιαγραφές της μελέτης δηλαδή χωρίς επιχώσεις ή αν γίνουν για κατασκευαστικούς λόγους να αφαιρεθούν μετά. Η περίπτωση της παραμονής μιας μόνιμης επίχωσης -επίστρωσης με χαλίκι για να στηριχτεί ο ξύλινος διάδρομος, για λόγους κατασκευαστικής διευκόλυνσης παραβιάζει την μελέτη, και οδηγεί σε διχοτόμηση του Έλους, εξέλιξη με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επομένως μη αποδεκτή.

Λύσεις σύμφωνες με το πνεύμα και το γράμμα της μελέτης του έργου μπορούν και πρέπει να βρεθούν, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του έργου αυτό να αποτελέσει μια διπλή επιτυχία: τόσο στον τομέα της αναψυχής όσο και στον τομέα του περιβαλλοντικής ακεραιότητας του βιοτόπου. Υπογραμμίζουμε ότι θα επιμείνουμε και στους δύο αυτούς τομείς.

Η ΟΙΚΙΠΑ θεωρεί ότι οι προτάσεις της, ως προς την αποφυγή μονίμων επιχώσεων, είναι καίριας περιβαλλοντικής σημασίας και επιφυλάσσεται να αντιδράσει με κάθε νόμιμο τρόπο σε περίπτωση μη αποδοχής τους.