(ΦΩΤΟ)-ΑΙΓΙΟ: Ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις της Αιγιάλειας

Στο τέλος του καλοκαιριού, το εστιατόριο Λιόπετρο, στη Φωνησκαριά Αιγιαλείας, υποδέχτηκε τους λάτρεις της γαστρονομίας σε ένα ταξίδι στις γεύσεις και στις αισθήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Leader και πιο συγκεκριμένα στην πράξη με τίτλο «Ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια», που υλοποιεί η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. . Η εκδήλωση δομήθηκε σε τρία μέρη, με το πρώτο να είναι αυτό της παρουσίασης του έργου Food Art Movement Energy – the Road to Country Experience, με ακρωνύμιο FAME ROAD, που υλοποιείται από το Δήμο Αιγιαλείας στο πλαίσιο του Cooperation Programme Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014 -2020 , με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας κ. Βασίλη Χριστόπουλο να παρουσιάζει το πρόγραμμα.

Στο δεύτερο μέρος η καταξιωμένη chef, Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Αιγιάλεια, μαγείρεψε ζωντανά και έκανε αναδρομή σε προϊόντα που παράγει η Ελλάδα και η Αιγιάλεια, αναδεικνύοντας τα μέσα από πρότυπες συνταγές, που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Μέσα από μια εξαιρετική παρουσία η διακεκριμένη Αιγιώτισσα chef εκτός από τις εξαιρετικές συνταγές με τα τοπικά προϊόντα που παρουσίασε, εξέφρασε την αγάπη της για την Αιγιάλεια και τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής αναφορικά με τον αγροδιατροφικό τομέα και όχι μόνο, που τίποτα δεν έχει ζηλέψει από άλλες περιοχές. Τοπικοί Οίνοι, κορινθιακή σταφίδα, ροδοζάχαρη, γλυκό τριαντάφυλλο και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα ήταν οι πρώτες ύλες για μια σειρά από εξαιρετικά πιάτα που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι παρευρισκόμενοι. Πολύτιμες πληροφορίες για τον αμπελώνα της Αιγιάλειας έδωσε και η οινοποιός κα Σωσσάνα Κατσικώστα από το Οινοποιείο Αχαιών Οινοποιητική.

Στο κλείσιμο της βραδιάς, ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου και η ερμηνεύτρια Δώρα Πετρίδη – μια κιθάρα και μια φωνή – ολοκλήρωσαν ιδανικά μια υπέροχη εμπειρία μουσικών και γεύσεων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλος που εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις υπέροχες συνταγές που παρουσίασε η καταξιωμένη chef. Επίσης, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, η οποία αφού υπογράμμισε την ομορφιά του φυσικού τοπίου της Αιγιάλειας, έδωσε έμφαση στη σημασία των ανθρώπων της περιοχής, ενώ καλωσόρισε την καταξιωμένη chef, Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου. Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυναν και οι: πρωτοσύγκελος Ιωακείμ, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αρχιμανδρίτης πατήρ Ιερόθεος Παπαθανασίου και o πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Ντίνος. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης εκπρόσωποι της εταιρίας ERFC που συμμετέχουν στο πρόγραμμα FAME.

Προϊόντα για την εκδήλωση χορήγησαν τα Οινοποιεία: Αχαιών Οινοποιητική, Κιντώνη, Ρούβαλη, Τετράμυθος και Cavino, η εταιρία Κουνινιώτης, Η Ιερά Μονή Ταξιαρχών, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, SKOUTARI OLIVE OIL, STEFOS, Καραλάκης – Βιολογικά Προϊόντα, ΚΟΡΩΝΗ.

Πληροφορίες Προγράμματος Leader:

Η Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αιγιαλείας είναι φορέας υλοποίησης και ανάδοχος της ενταγμένης Πράξης με τίτλο: «Αιγιάλεια: Ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια» και κωδικό Ο.Π.Σ.Α.Α. 0011056652, στο πλαίσιο του Μέτρου 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD)-LEADER» του ΠΑΑ 2014-2020, Υπομέτρο 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση δράσεων υπό την Τοπική Στρατηγική Ανάπτυξης για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα».