ΑΧΑΪΑ: Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί για τα υβριδικά μαθήματα – Παραβίασης προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε δέκτες από σοβαρές καταγγελίες που μας μεταφέρουν πολλοί συνάδελφοι μας από Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ). Πολλοί εργοδότες ζητούν από τους καθηγητές τους να διδάξουν ταυτόχρονα δια ζώσης και εξ’αποστάσεως (υβριδικά μαθήματα). Ήδη πολλοί συνάδελφοι δέχονται πιέσεις να εργαστούν κατά αυτόν τον τρόπο και μάλιστα να δηλώνονται λιγότερες ώρες από αυτές που πραγματικά θα δουλέψουν. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε πολλές περιπτώσεις ζητούν από τους επαιδευτικούς να καταγράφουν το μάθημα και το βίντεο να πηγαίνει στο αρχείο του ΚΞΓ για μελλοντική αξιοποίηση.

Είναι φανερό ότι σαν εκπαιδευτικοί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διπλό ζήτημα. Από την μία την διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων με τα υβριδικά μαθήματα και από την άλλη με την καταγραφή των μαθημάτων τίθεται θέμα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα υβριδικά μαθήματα όπως και η καταγραφή των μαθημάτων όχι μόνο παραβιάζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά είναι και παράνομα καθώς δεν υπάρχει καν νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τέτοιου είδους μαθήματα. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους φροντιστηριάρχες διευκολύνοντας τους να κερδίσουν σε βάρος των εκπαιδευτικών τους.

Αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου έχουμε α) υποβάθμιση των Δημοσίων ΙΕΚ και σπρώξιμο στην ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς από τον νέο τρόπο μοριοδότησης των εκπαιδευτών των ΔΙΕΚ.
β) Απελευθέρωση των απολύσεων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία και ευελιξία των εργασιακών σχέσεων τους σαν αποτέλεσμα του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ήδη πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν προβεί σε εκατοντάδες καταγγελίες σύμβασης εκπαιδευτικών τους.

Ο Σ.Ι.Ε.Λ στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών ενάντια στην διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων. Σαν σωματείο στην ιδιωτική εκπαίδευση καταγγέλουμε τις πρακτικές αυτές των εργοδοτών. Δεν δεχόμαστε να καταγράφουμε τα μαθήματα. Καλούμε κάθε συνάδελφο να επικοινωνεί άμεσα με το σωματείο μας για να καταγγείλει οποιοδήποτε περιστατικό αυθαιρεσίας ώστε να υπάρξει συλλογική απάντηση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας