Σοκ στις ΗΠΑ: Θάνατος μαύρου από ασφυξία – Αστυνομικοί του φόρεσαν σακούλα στο κεφάλι

Η αστυνομική βαρβαρότητα απέναντι στους μαύρους στις ΗΠΑ δεν έχει σταματημό.

Λεπτομέρειες ένος περιστατικού αστυνομικής βίας που είχε σαν αποτέλεσμα άλλον έναν θάνατο αφροαμερικανού τον Μάρτιο από χέρια της αστυνομίας, ήρθαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα οργής στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες μιλούν για έναν 41χρονο άνδρα, τον Ντάνιελ Προυντ, που εξέπνευσε στις 30 Μαρτίου, επτά ημέρες μετά από συμπλοκή με την αστυνομία, επτά μέρες κατά τις οποίες βρισκόταν σε τεχνητή υποστήριξη. Ο άνδρας μπορεί να πέθανε τον Μάρτιο στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, ωστόσο λεπτομέρειες γύρω από τον θάνατό του μόλις κυκλοφόρησαν.

Ο 41χρονος είχε επισκεφθεί την οικογένειά του στις 23 Μαρτίου, όταν εμφάνισε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, κατά την οποία βγήκε έξω από το σπίτι και έτρεχε στον δρόμο σε έξαλλη κατάσταση. Ο αδερφός του κάλεσε την αστυνομία καθώς ανησύχησε πως ο Ντάνιελ αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Υλικό από κάμερα ασφαλείας που δημοσιεύτηκε δείχνει τον 41χρονο χωρίς ρούχα ξαπλωμένο στο έδαφος και με τρεις αστυνομικούς να του κρατούν τα χέρια πίσω από την πλάτη. Στέκεται στο πεζοδρόμιο, φοράει χειροπέδες και φωνάζει να τον αφήσουν, όταν οι αξιωματικοί αποφασίζουν να του τοποθετήσουν μία σακούλα στο κεφάλι.

Το βίντεο δείχνει τον έναν αστυνομικό να τοποθετεί τα δύο του χέρια στο κεφάλι του θύματος και να τον κρατάει κάθετα στο πεζοδρόμιο, ενώ παράλληλα ένας άλλος τοποθετεί το γόνατό του στην πλάτη του Ντάνιελ, παρόλο που ο τελευταίος φοράει χειροπέδες και την κουκούλα. Όπως φαίνεται και στο υλικό το θύμα ακολουθεί όλες τις εντολές των αστυνομικών και δεν προβάλλει καμία αντίσταση..

Δύο λεπτά αργότερα, οι φωνές του άνδρα έβγαιναν μετά βίας και λίγα δευτερόλεπτα μετά σταμάτησε να κουνιέται. Ήταν νεκρός.

Ο ιατροδικαστής έκρινε ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία που προήλθε από “ασφυξία, έπειτα από αντίσταση κατά των αρχών”.

Το περιστατικό παρέμεινε κρυφό. Η οικογένεια του θύματος ζητάει την απόλυση όλων των αξιωματικών που εμπλέκονται με το συμβάν -και την απόκρυψή του-, ενώ ακόμη απαιτεί να απαγγελθούν κατηγορίες όπως αυτή της ανθρωποκτονίας στους τρεις αστυνομικούς, στα χέρια των οποίων πέθανε ο Ντάνιελ Προυντ.

“Πόσα ακόμα αδέρφια μας πρέπει να πεθάνουν για να αντιληφθεί η κοινωνία πως αυτό πρέπει να σταματήσει”, είπε ο αδερφός του θύματος, Τζόε Προυντ.

“Πήρα τηλέφωνο για να βοηθήσω τον αδερφό μου, όχι για να λιντσαριστεί μέχρι θανάτου”, συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμής οι μπλεκόμενοι αξιωματικοί δεν έχουν τεθεί σε αναστολή. Παραμένουν στη θέση τους.

Σημειώνεται ότι ο θάνατος του Ντάνιελ Προυντ σημειώθηκε δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που πυροδότησε παγκόσμια οργή.

Η χώρα της “Ελευθερίας” και του “Αμερικανικού ονείρου” δολοφονεί Αφροαμερικανούς για το τίποτα.