ΠΑΤΡΑ: Παρασύρθηκε από το δίχτυ την στιγμή του καλαρίσματος -Τι λέει ο καπετάνιος γι την τραγωδία στην Ιχθυόσκαλα

Με έξοδα της εταιρείας που διαχειρίζεται το αλιευτικό σκάφος «Παναγία» νηολογίου Πειραιά, θα επαναπατριστεί η σορός του άτυχου αλιεργάτη από την Αίγυπτο, που βρήκε τραγικό θάνατο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, στα νερά του Πατραϊκού κόλπου.
Στη σορό του 34χρονου ψαρά, διενεργήθηκε χθες νεκροψία – νεκροτομή και διαπιστώθηκε και τυπικά, ότι ο θάνατός του, επήλθε από πνιγμό.
Ο νεαρός αλιεργάτης, παρασύρθηκε από το δίχτυ την στιγμή του καλαρίσματος, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην θάλασσα και να πνιγεί αβοήθητος, παρά την άμεση αντίδραση του καπετάνιου και του πληρώματος του σκάφους.
Το τραγικό γεγονός, ήταν μια ακόμα απόδειξη της επικινδυνότητας του αλιευτικού επαγγέλματος, το οποίο απαιτεί μεγάλη προσοχή και εγρήγορση, ακόμα και σε ήρεμα νερά.
Χθες η «Π» βρέθηκε στο αλιευτικό σκάφος «Παναγία» όπου ήταν αγκυροβολημένο στην Ιχθυόσκαλα Πατρών και εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας, τόνισε ότι, επρόκειτο για ένα τραγικό περιστατικό, που οφείλεται καθαρά σε μια κακή στιγμή της μοίρας.
Ο κυβερνήτης του σκάφους, εξήγησε ότι τα δίκτυα είναι κυκλικά, μήκους 400 μέτρων και απλώνονται μηχανικά, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Το σκάφος κάνει περιστροφή μέχρι την ολοκλήρωση ενός κύκλου γύρω από την τσαμαδούρα, για να εγκλωβίσει το κοπάδι των ψαριών.
Όσο διαρκεί αυτή η περιστροφική κίνηση του σκάφους, κανείς δεν επιτρέπεται να προσεγγίσει στο σημείο όπου ξεδιπλώνονται τα δίχτυα, λόγω του κινδύνου παράσυρσης. Μάλιστα, το θύμα ήταν επιβλέπων και υπεύθυνος του συγκεκριμένου πόστου, όπου είχε την προσοχή του, για να μην προσεγγίζει κανείς στο σημείο και παρασυρθεί σε βέβαιο θάνατο, από το μεγάλο βάρος του διχτιού και των μολυβιών που φέρει.
Το τραγικό ατύχημα, όπως είπε ο καπετάνιος, σημειώθηκε λίγο πριν το κλείσιμο του κύκλου του διχτιού. Οι εργάτες που αντιλήφθηκαν το ατύχημα, φώναξαν στον καπετάνιο να κάνει κράτει τις μηχανές, αλλά, ένα σκάφος δεν ακινητοποιείται τόσο εύκολα στην θάλασσα.
Ο καπετάνιος, εκτιμά ότι ο Αιγύπτιος αλιεργάτης χάθηκε από υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του και την εμπιστοσύνη που του ενέπνεε η συνεχής ενασχόλησή του, στο συγκεκριμένο πόστο, για τέσσερα χρόνια που εργαζόταν στο καΐκι.
Εφημερίδα Πελοπόννησος