Η ματαίωση της έκθεσης άφησε απόνερα…

SINIS

Πάτρα 26/8/2020

Ας αφήσουμε για λίγο τον “Covid 19” και το “Oruc Reis” και ας κοιτάξει ο καθένας στον τόπο του, που … πατάει!

Η ματαίωση της αγροτικής “έκθεσης Χαλανδρίτσας” που κατέστη γνωστή με την ανακοίνωση του Δήμου Ερυμάνθου, επέφερε “διπλό πλήγμα” για την κωμόπολη. Πρώτα για τους εκθέτες και τους επισκέπτες και δεύτερον για τους μόνιμους κατοίκους, που ευελπιστούσαν σε μία σαρωτική καθαριότητα του χωριού εν αναμονή της έκθεσης.

Μικρός χώρος συνάντησης και επικοινωνίας στο κέντρο της κωμόπολης, με διάσπαρτα απορρίμματα, περικυκλωμένος με στερεά απόβλητα, όπως παλιοί κατεστραμμένοι κάδοι, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα του Δήμου Ερυμάνθου, πνιγμένος στα αγριόχορτα, με μισοδιαλυμένα φωτιστικά στοιχεία που κρέμονται από κολώνες που γέρνουν κ.λπ. θα αναμείνει κατά τα φαινόμενα τον εξωραϊσμό του ίσως παραμονές της επόμενης 20ης Αγροτικής Έκθεσης του 2021.

Πάντως ο δήμαρχος Ερυμάνθου με μία αντιαναπτυξιακή πατέντα, κατάφερε να διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο η Χαλανδρίτσα με μηδέν δαπάνη.

Με την ανοχή του το υπάρχον αντιπλημμυρικό έργο συνεχίζει να δέχεται αστικά λύματα, χωρίς να τον ανησυχεί ιδιαίτερα η μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Για περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών ούτε κουβέντα. Για πλύσιμο κάδων ούτε καν σκέψη.

Στον Δήμο Ερυμάνθου επί ένα έτος εφαρμόζουν με ευλάβεια το γνωμικό “Αργυρό το μίλημα, χρυσό το σιώπα”.

Δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους έναντι των δημοτών. Δεν δείχνουν ότι έχουν όραμα και έμπνευση για δημιουργία. Αδυνατούν να κατανοήσουν τις πολλές δυνατότητες που τους προσφέρει η ίδια η φύση ώστε να αξιοποιήσουν αυτή την αρμονία που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής όλων μας.

Εάν έχουν άγνοια για το τι πρέπει να προγραμματίσουν και να πράξουν, ας επισκεφθούν πρωτοπόρους δήμους που έχουν αξιοποιήσει τις φυσικές ομορφιές του τόπου τους, να αντλήσουν καινοτόμες ιδέες και να διεκδικήσουν με επιμονή χρήματα από την περιφερειακή αρχή για να εξαλείψουν αστοχίες του παρελθόντος και να δημιουργήσουν τις προοπτικές των έργων του μέλλοντος.

Εάν στα επόμενα τρία χρόνια δεν αφυπνισθούν και παραμείνουν άφωνοι στις διεκδικήσεις, κωφοί στις εκκλήσεις για δημιουργία και αόμματοι στο ωραίο που δημιουργεί και την ελπίδα για μια καλλίτερη ζωή, τότε λυπάμαι που το γράφω, κύριο κίνητρο για την εκλογή τους είναι η αργομισθία τους, και όχι η αγάπη για τον πλησίον και τον τόπο τους.

 

Ανδρέας Νικολακόπουλος

Περιφ. Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας