Νέο κύμα Covid-19 στην Τουρκία – Περισσότερα από 1000 κρούσματα την ημέρα

Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν στην Τουρκία για νέα έξαρση και μάλιστα «εκτός ελέγχου» καθώς οι περιπτώσεις προσβεβλημένων πολιτών από τον COVID-19 ξεπερνούν τις 250.000.
Η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι επιθεωρήσεις στις επιχειρήσεις θα αυξηθούν για να διασφαλιστεί η επιβολή κανόνων ως προς την χρήση μάσκας και την τήρηση του μέτρου της φυσικής απόστασης καθώς η χώρα αντιμετωπίζει περισσότερες από 1.000 νέες περιπτώσεις την ημέρα.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι 1.233 Τούρκοι διαγνώστηκαν με COVID-19 την Τρίτη 18 Αυγούστου , αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό περιπτώσεων σε 251.805 από τότε που ο κορωνοϊός διαγνώσθηκε στην Τουρκία τον Μάρτιο.

Οι νέες καθημερινές περιπτώσεις ήταν περισσότερες από 1.000 την  ημέρα από τις 4 Αυγούστου.

Η Τουρκία προχώρησε στην άρση των μέτρων μερικού αποκλεισμού στις αρχές Ιουνίου σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις επιθεωρήσεις στις επιχειρήσεις, τις μεταφορές, στις παραλίες και τις αίθουσες τέλεσης γάμων αλλά και σε άλλες εγκαταστάσεις για να διαγνωστεί αν υπάρχει συμμόρφωση προς τις γενικές οδηγίες και εντολές. Η αύξηση στις περιπτώσεις COVID-19 σημαίνει «Η Τουρκία πλησιάζει γρήγορα στη δεύτερη κορύφωση του πρώτου κύματος», ανακοίνωσε η τουρκική Εταιρεία θωρακικών παθήσεων την Παρασκευή: «Δραστηριότητες που καταργούν την κοινωνική απόσταση, όπως σε γάμους, δημόσια μέσα μεταφοράς, έχουν γίνει ο κανόνας. Η καταπολέμηση της πανδημίας έχει υποβαθμιστεί σε προσωπική ευθύνη».

Εντυπωσιακό αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή, αποτελεί ο εντοπισμός 35 ατόμων θετικών στον Covid-19 μετά από ένα γάμο στην πόλη Όρντου της Μαύρης Θάλασσας. Μία ασθενής προσκεκλημένη από την Κωνσταντινούπολη μοιράστηκε το μακιγιάζ της με 20 άλλες γυναίκες που συμμετείχαν στην γαμήλια τελετή ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τούρκοι επιστήμονες δημοσίευσαν επιστολή στο γνωστό ιατρικό περιοδικό «The Lancet» το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας προέβαλε εμπόδια στην διεξαγωγή έρευνας για τον κορωνοϊό στην Τουρκία από ομάδα επιστημόνων.

Η έλλειψη διαφάνειας από το Υπουργείο Υγείας και η άρνηση συνεργασίας οδήγησαν στην δημιουργία κλίματος έντασης και καχυποψίας μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημόνων, ανέφερε η επιστολή.

ΠΗΓΗ:www.zougla.gr