Κορωνοϊός-Χαρδαλιάς: Το 83% των κρουσμάτων εγχώρια

Η ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού για την αύξηση των κρουσμάτων. Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, όπως είπε. Επεσήμανε, δε, ότι δεν αποκρύπτονται στοιχεία όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα είναι εγχώρια και εμφανίστηκαν εξαιτίας της μη τήρησης των μέτρων και τα φαινόμενα συγχρωτισμού.

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι. Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς, για την κατάσταση στην Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».

Για την Πάρο και την Αντίπαρο και τα παράπονα για τα μέτρα στην περιοχή, τόνισε: «Δεν κάνουμε διακρίσεις στις περιοχές.» Τα μέτρα λήφθηκαν συνολικά για να μην υπάρχει στοχοποίηση.

Επίσης, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και μετρήσεις. «Οι όποιες δημοσιές αναφορές είναι παντελώς αβάσιμες.» Συμπλήρωσε, μάλιστα ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς τα κρούσματα είναι όλα απομονωμένα και η κατάσταση είναι υπό απολυτό έλεγχο.

Τέλος, είπε εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, δεν εφησυχάζουμε όμως. Ειδικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες με τις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών.

Πηγή: skai.gr