Συρία: Ο θάνατος θερίζει τα μικρά παιδιά σε καταυλισμό προσφύγων

Οκτώ παιδιά κάτω των πέντε ετών πέθαναν σε διάστημα πέντε ημερών στον καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ-Χολ που φιλοξενεί κυρίως οικογένειες τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε η ΜΚΟ Save the Children, καταγγέλλοντας μια συλλογική ανθρωπιστική «αποτυχία».

Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών στον Αλ-Χολ «ήταν τρεις και πλέον φορές μεγαλύτερος» από τις 6 έως τις 10 Αυγούστου σε σχέση με το μέσο ποσοστό που καταγράφεται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής ΜΚΟ.

Ο καταυλισμός Αλ-Χολ στεγάζει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, μεταξύ των οποίων οικογένειες τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και διοικείται από την ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση που ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας.

«Είμαστε μάρτυρες μιας συλλογικής αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Σόνια Χους, διευθύντρια της Save the Children στη Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Καταγγέλλει «τον τραγικό θάνατο οκτώ παιδιών που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχαν λάβει τη θεραπεία που χρειάζονταν για να επιβιώσουν».

Τα παιδιά που πέθαναν υπέφεραν «από καρδιακά προβλήματα, εσωτερική αιμορραγία ή οξύ υποσιτισμό».

«Με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να έχει αποτύχει να ξανανοίξει το πιο κοντινό συνοριακό σημείο διέλευσης», «ασυγχώρητες καθυστερήσεις» παρατηρήθηκαν κατά την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. συνεχίζει η Χους.

Οι υγειονομικές δυνατότητες του καταυλισμού έχουν μειωθεί κατά 40%, σύμφωνα με τη Save the Children, με μόνο ένα από τα τρία νοσοκομεία εκστρατείας να είναι εν μέρει λειτουργικό.

Σε ισχύ από το 2014, μια διασυνοριακή άδεια που έχει εξασφαλίσει ο ΟΗΕ του επιτρέπει να διοχετεύει βοήθεια στον συριακό πληθυσμό χωρίς την έγκριση της Δαμασκού.

Όμως ο μηχανισμός μειώθηκε σοβαρά τον Ιανουάριο από τη Ρωσία που εκτιμά ότι παραβιάζει την κυριαρχία της συμμάχου της Συρίας, με την κατάργηση του σημείου διέλευσης που επέτρεπε στην ανθρωπιστική βοήθεια να φθάνει απευθείας στις κουρδικές περιοχές από τα σύνορα με το Ιράκ.

Στις δυσκολίες αυτές προστίθενται επίσης «οι φόβοι μιας πανδημίας της Covid-19» στον καταυλισμό, σύμφωνα με τη Save the Children. Στις 6 Αυγούστου, τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στον Αλ-Χολ, με τη μόλυνση τριών υγειονομικών.

Η κουρδική διοίκηση ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 171 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, μεταξύ των οποίων και οκτώ θανάτους, στις ζώνες τις οποίες ελέγχει.