Η επιλογή της Καμάλα Χάρις φέρνει τον Τζο Μπάιντεν πιο κοντά στο Λευκό Οίκο

Στις λίστες με τους πιθανούς υποψηφίους αντιπροέδρους του Τζο Μπάιντεν που κατήρτιζαν το τελευταίο διάστημα τα αμερικανικά μίντια η Καμάλα Χάρις ήταν πάντα στην κορυφή, αφού φαίνεται να πληροί τις περισσότερες των προϋποθέσεων για να του δώσει την απαιτούμενη ώθηση για να αλώσει τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν είχε ξεκαθαρίσει ότι θα επέλεγε γυναίκα για το πόστο και το ερώτημα ήταν αν αυτή θα ήταν λευκή, μια επιλογή που θα δυσαρεστούσε πάρα πολλούς Δημοκρατικούς. Έτσι η λίστα ήταν περιορισμένη, χώρια που έπρεπε να επιλέξει ένα άτομο που η κοινή γνώμη θα εμπιστευόταν για να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε περίπτωση ανάγκης ( π.χ. θανάτου του 78χρονου Μπάιντεν ενόσω θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο). Αλλά χρειαζόταν στο πλευρό του και μια υποψήφια αντιπρόεδρο, που θα ήταν έτοιμη για τη μάχη από την πρώτη ημέρα. Κι αυτό το κριτήριο της εμπειρίας σε υψηλά αξιώματα ήταν από τα βασικότερα που έβαλαν στο περιθώριο άλλες υποψήφιες και τον οδήγησε τελικά στην επιλογή της Καμάλα Χάρις.

 

Ως υποψήφια η Χάρις συγκεντρώνει παρά πολλά ατού και σχετικά λίγα ντισαβαντάζ. Η καριέρα της πρώην Γενικής Εισαγγελέως τη φέρνει σε πλεονεκτική θέση για να κοντράρει άγρια τον Μάικ Πενς στο ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων τον Οκτώβριο και την κυβέρνηση Τραμπ. Έχει επιδείξει άλλωστε τις ικανότητές της στις ακροάσεις στο Κογκρέσο, ειδικά όταν στρίμωξε άγρια τον λίαν αμφιλεγόμενο υποψήφιο του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο, Μπρετ Κάβανο και στα ντιμπέιτ κατά του ίδιου του Μπάιντεν – στα οποία αναφέρθηκε και ο Τραμπ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζοντας τη Χάρις «πολύ, πολύ μοχθηρή», όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Πηγή: iefimerida.gr