Επεισόδιο με θαλαμηγό μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας – Για «πυροβολισμούς» μιλά η Άγκυρα

Μεταμεσονύχτιες ώρες της Τρίτης, σκάφος του Λιμενικού κατά τη διάρκεια περιπολίας του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΣ: «Μετά από συνεχή χρήση ηχητικών/φωτιστικών σημάτων από το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προς τη θαλαμηγό προκειμένου αυτή να σταματήσει προς έλεγχο, ο κυβερνήτης της δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς και επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ακολούθησαν βολές σε ασφαλείς τομείς, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής, προκειμένου το ανωτέρω σκάφος να ακινητοποιηθεί προς έλεγχο. Μετά από καταδίωξη, η θαλαμηγός κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες είχαν καταφθάσει στην περιοχή».

Ελληνικά πυρά «είδε» ο τουρκικός τύπος

Αναφορά στο ίδιο επεισόδιο κάνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ωστόσο κατηγορούν την Ελλάδα για ρίψη πυρών από τα οποία τραυματίστηκαν δύο Τούρκοι και ένας Σύριος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τουρκική ακτοκφυλακή που επικαλείται ο τουρκικός τύπος: «Η Ελλάδα πυροβόλησε σε μια βάρκα που μεταφέρει πολίτες από το νησί της Ρόδου στο Αιγαίο Πέλαγος. Σε δήλωση, η ακτοφυλακή ανέφερε ότι δύο Τούρκοι και ένας Σύριος υπήκοοι τραυματίστηκαν και το σκάφος βυθίστηκε λόγω της επίθεσης. Ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε 0040GMT στα ελληνικά ύδατα, 7,2 ναυτικά μίλια από την επαρχία Μούγλα της Τουρκίας. Είπε ότι μια ομάδα έκτακτης ανάγκης στάλθηκε με τέσσερα σκάφη και μια ομάδα καταδύσεων μετά την επίθεση. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κρατικό νοσοκομείο Μαρμαρίς από την τουρκική ομάδα διάσωσης, πρόσθεσε».