Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis -Παρακολουθείται από φρεγάτες

Στο «κόκκινο» ξανά η ένταση με την Τουρκία καθώς από χθες, το Oruc Reis πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ένταση το πρωί της Δευτέρας ανέβηκε απότομα με την έκδοση της navtex για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφακοκριπίδα.

Και το απόγευμα, το Oruc Reis έφθασε στην περιοχή και μπήκε εντός της ελληνικής υφακοκρηπίδας. Μάλιστα έριξε καλώδια αλλά, εκτιμάται ότι δεν διεξήγαγε έρευνες καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Το Oruc Reis το οποίο πλέει με μικρή ταχύτητα και διήνυσε κάποια απόσταση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (πλέει σε διεθνή ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλκρηπίδας) συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού στόλου, ενώ τις κινήσεις τους παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή, βρίσκονται σε πλήρη διάταξη σε καίριες θέσεις και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού. Κάθε 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το καλούν να αποχωρήσει από αυτή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ο στρατός ξηράς.

Σημειώνεται ότι ο πομπός του Oruc Reis, είχε κλείσει αργά χθες το βράδυ, στις 23:57 ώρα Ελλάδος και γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα έδωσε ξανά στίγμα.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να χειρίζεται με ψυχραιμία το θέμα, αλλά και αποφασιστικότητα. Ο πρωθυπουργός, αλλά και το ΥΠ.ΕΞ ενημέρωσαν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ για την παρουσία του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησαν να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ και χθες το απόγευμα με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ μάλιστα, προχώρησε σε ένα αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, τονίζοντας πως «δεν θα γίνουν δεκτοί εκβιασμοί», ενώ κάλεσαν την Αγκυρα να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να πράξει το ίδιο και η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Παράλληλα, ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και ενημέρωσε για τις κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή.

Νωρίτερα, το ΥΠ.ΕΞ εξέδωσε και μήνυμα για τη NAVTEX της Τουρκίας σε αυστηρό ύφος, τονίζοντας πως η κίνησή τους αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ, θα έχει σήμερα τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τη στιγμή που η Αγκυρα κλιμακώνουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, με το Oruc Reis.