ΠΑΤΡΑ: Έλεγχοι της Κτηματικής στα Αραχωβίτικα μετά από καταγγελίες – Αυτοψίες σε αιγιαλό και παραλία

Από δύο καταγγελίες, μία επώνυμη και μία ανώνυμη, ξεκίνησε ο έλεγχος της Κτηματικής Υπηρεσίας στα Αραχωβίτικα. Η υπηρεσία δεν μπορούσε, ακόμα και αν ήθελε, να κλείσει τα μάτια και για αυτό συγκρότησε συνεργεία που έκαναν τρεις αυτοψίες στον αιγιαλό και την παραλία.
Η πρώτη καταγγελία έγινε από πολίτη (επώνυμα). Η ανώνυμη καταγγελία έγινε στο λιμενικό σώμα (Ρίο) και αφορούσε τον αιγιαλό σε μήκος περίπου 800 μέτρων. Στη συνέχεια, το λιμενικό την απηύθυνε στην Κτηματική Υπηρεσία, η οποία στην αποτύπωση και τη σύνταξη των τεχνικών διαγραμμάτων επέκτεινε τον έλεγχο σε άλλα διακόσια μέτρα (συνολικά ένα χιλιόμετρο).
Συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού και άλλων φερόμενων ιδιοκτητών σε παραθαλάσσια ακίνητα που φαίνεται από τις αυτοψίες να έχει παραβιαστεί η καθορισμένη οριογραμμή του αιγιαλού και της παραλίας. Γι’ αυτό και η Κτηματική Υπηρεσία έχει ζητήσει εγγράφως τη συνδρομή της τοπικής κοινότητας. Οσοι φερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν εντοπιστεί, έλαβαν ειδοποιητήρια να παρουσιαστούν σε ακρόαση από την Κτηματική το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Τι προβλέπεται για εκείνους που δεν έχουν εντοπιστεί; Ο νόμος 2971/2001 προβλέπει στο άρθρο 27 (παράγραφος 3) ότι, αν δεν καταστεί δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητας αυτού που ανήγειρε το παράνομο κτίσμα ή κατασκευή, η Κτηματική δημοσιεύει σχετική πρόσκληση στον Τύπο, προς οποιονδήποτε γνωρίζει εκείνον που έχει ανεγείρει, για να γνωστοποιήσει στην υπηρεσία την ταυτότητά του. Μετά την άπρακτη πάροδο τριάντα ημερών από την τελευταία δημοσίευση εκδίδεται το πρωτόκολλο κατεδάφισης κατά αγνώστου.
Περιθώρια δεν υπάρχουν από τον ίδιο νόμο (άρ. 27, παρ. 2) να γλιτώσει κάποιος την κατεδάφιση για κτίσματα ή κατασκευές που έχει αναγείρει χωρίς άδεια στον αιγιαλό ή την παραλία, ανεξάρτητα από το χρόνο ανέγερσής τους ή αν κατοικούνται ή έχουν άλλη χρήση. Το μόνο που μπορεί να αμφισβητήσει ένας φερόμενος ιδιοκτήτης είναι αν το επίμαχο τμήμα βρίσκεται εντός της ιδιοκτησίας του. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση, εφόσον τον έχει δικαιώσει η τακτική δικαιοσύνη. Της κατεδάφισης προηγείται σχετική πρόταση της Κτηματικής και η δαπάνη της βαρύνει αυτόν που έχει ανεγείρει αυθαίρετα και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο.