(Βίντεο)- Επιδότηση δόσης στεγαστικού: Άνω των 19.000 οι αιτήσεις

Παρά την καλοκαιρινή ραστώνη του Αυγούστου το νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων «Γέφυρα» κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς καθώς μέσα σε μόλις πέντε ημέρες υποβλήθηκαν τριπλάσιες αιτήσεις από όσες υποβλήθηκαν συνολικά σε 13 μήνες λειτουργίας (από τον Ιούλιο του 2019) της παλαιάς πλατφόρμας επιδότησης δανείων κατοικίας, που την είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η ανταπόκριση είναι μεγάλη, καθώς μέσα σε πέντε μέρες έχουν υποβληθεί πάνω από 19.000 αιτήσεις.

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα αφορά όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν εκτιμήσεις για τους πολίτες που δεν εμφανίζονται να έχουν πληγεί από την πανδημία και συνεπώς μένουν εκτός προγράμματος, ο κ. Κουρμούσης απάντησε πως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους στοιχεία. Υπογράμμισε ωστόσο, πως «οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι τόσο μεγάλες που εκτείνονται σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού».

Ως προς την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημείωσε πως οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση σημείωσε πως «το πρόγραμμα μόλις ξεκίνησε, έχουμε ακόμη δύο μήνες μπροστά μας».

Ως προς τα κριτήρια, γίνονται έλεγχοι για την περιουσία και τα εισοδήματα τόσο για εκείνους που κάνουν την αίτηση όσο και την οικογένειά τους, και «αν διαπιστωθεί ότι έχουν επαρκή πλούτο, τότε απεντάσσονται από τη διαδικασία».

Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό σε έντυπη μορφή για την υποβολή αίτησης, αφού όλη η διαδικασία είναι ηλεκτρονική.

Η κρατική επιδότηση της δόσης δανείου μπορεί να φθάσει έως το 90% και θα διαρκέσει 9 μήνες.

Το σύστημα αποκλείει «στρατηγικούς κακοπληρωτές» που προσπαθούν να ενταχθούν στο σύστημα. Σχεδόν 1 στους 100 «κόβεται» αυτομάτως επειδή έχουν να πληρώσουν, αλλά επιχειρούν να «τρυπώσουν» στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δανείων.

Ωστόσο όσοι μπαίνουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να φανούν συνεπείς στις πληρωμές τους και 6 – 18 μήνες μετά το πέρας καταβολής της κρατικής ενίσχυσης, αλλιώς θα κληθούν να την επιστρέψουν ολόκληρη πίσω στο Κράτος.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά επιβραβεύονται και οι συνεπείς «πράσινοι» δανειολήπτες, δηλαδή όσοι κατάφεραν με νύχια και με δόντια να εξυπηρετούν το δάνειο, μέσα στην κρίση.