Κορονοϊός: Αύξηση 300% στα κρούσματα, αγωνία για τις διασωληνώσεις

Σε οριακό σημείο παραμένει η χώρα με την αύξηση των κρουσμάτων να διατηρείται σταθερά υψηλά και να δημιουργεί έντονο «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα.  Μπορεί τα τεστ που γίνονται σήμερα να είναι περισσότερα απ’ όσα γίνονταν Μάρτη, Απρίλη και Μάη, άρα και τα κρούσματα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αντίστοιχα των τεστ που διεξάγονται, ωστόσο, ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1 και πάει προς τα πάνω, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφυσηχασμός.

Πλέον η κυβέρνηση τρέχει να μαζέψει την κατάσταση αυτή λαμβάνοντας σκληρότερα μέτρα, έτσι ώστε να περιορίσει την εξέλιξη της πανδημίας με την Ελλάδα να μπαίνει ολοταχώς στο δεύτερο κύμα. Όπως δείχνουν τα 811 κρούσματα μέσα σε μόλις επτά μέρες, από την ημέρα δηλαδή που μπήκε ο μήνας των διακοπών και των μπάνιων του λαού, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και η πολιτεία ύστερα κι από τις συστάσεις των ειδικών παίρνει αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Πάντως, το θετικό είναι ότι οι συμπολίτες μας οι οποίοι παραμένουν διασωληνωμένοι είναι αριθμητικά λίγοι σε σχέση με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και αυτό σημαίνει ότι το σύστημα υγείας – προς στιγμήν τουλάχιστον – δεν έχει επιβαρυνθεί.

Ημερομηνία Ημερήσια κρούσματα/ διασωληνωμένοι
29-Ιουλ 57/ 8
30-Ιουλ 65/ 7
31-Ιουλ 78/ 9
1-Αυγ 110/ 10
2-Αυγ 75/ 12
3-Αυγ 75/ 13
4-Αυγ 118/ 13
5-Αυγ 119/ 13
6-Αυγ 145/ 14
7-Αυγ 151/ 14

Κρίσιμη η Δευτέρα 10 Αυγούστου και το στοίχημα του Δεκαπεντάυγουστου

«Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα» επισήμανε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς βαρόμετρο των κυβερνητικών αποφάσεων θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για την πιθανή επιβολή νέων περιορισμών την ερχόμενη Δευτέρα, στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και ο ΕΟΔΥ συνιστούν στους πολίτες ψυχραιμία αλλά και επιμονή στα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Είναι κοινό μυστικό πως η γενική καραντίνα στην καρδιά του Αυγούστου είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί και πλέον η κατάσταση είναι στα χέρια των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών που πρέπει να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η δύσκολη περίοδος μέχρι τον Δεκεπενταύγουστο όπου παρατηρείται συνωστισμός στις μετακινήσεις αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις και κυρίως σε γάμους και γιορτές.

«Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει»

«Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1. Είναι στο 1 και πάει προς τα πάνω» τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, αναφερόμενη στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που κατέγραψε η χώρα μας για τέταρτη μέρα την Παρασκευή.

«Ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση. Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο» σημείωσε η κ. Παγώνη.

«Ανησυχούμε παρά πολύ, αλλά είμαστε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν φέρνει καλά αποτελέσματα» επισήμανε. Όπως εξήγησε, είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε, και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά. «Χρειάζεται απόσταση πάνω από 2 μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών» σημείωσε.

Πιθανό το lockdown στη Θεσσαλονίκη

Το ενδεχόμενο να τεθούν περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη έβαλαν χθες στο τραπέζι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Συνολικά, στη Θεσσαλονίκη έχουν επιβεβαιωθεί τις τέσσερις τελευταίες μέρες 145 κρούσματα, 47 την Τρίτη, 22 την Τετάρτη και από 38 την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ενδέχεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά το Δεκαπένταύγουστο-οπότε και επιστρέφουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους στην πόλη- με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού. Αυτά, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενο στάδιο και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.