Έκρηξη στη Βηρυτό: «Μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών, υπουργείων και δικαστών για το νιτρικό αμμώνιο

Νέα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι υπηρεσίες της κυβέρνησης του Λιβάνου -μεταξύ αυτών και το υπουργείο Δικαιοσύνης- γνώριζαν για την ποσότητα του νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένη στο λιμάνι της Βηρυτού και από την οποία προκλήθηκε η φονική έκρηξη της Τρίτης, σύμφωνα με το CNN.

Η πληροφορία αυτή προστίθεται στις μέχρι τώρα αποδείξεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται mail και δικαστικά έγγραφα, στις οποίες φαίνεται ότι αξιωματούχοι είχαν πληροφορηθεί και προειδοποιηθεί για τους χιλιάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που βρισκόταν στην λιβανέζικη πρωτεύουσα.

Μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ύπαρξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στις αποθήκες του λιμανιού για έξι χρόνια. Ωστόσο, έγγραφα που έχει στην κατοχή του το CNN, αποδεικνύουν ότι μέλη της λιβανέζικης κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος είχαν ενημερωθεί για τις τεράστιες ποσότητες του επικίνδυνου υγρού και είχαν αποτύχει να το αποθηκεύσουν με ασφαλή τρόπο.

 

Υπενθυμίζεται, ότι το 2013, το ρωσικό πλοίο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο, σταμάτησε στη Βηρυτό, ενώ είχε προορισμό τη Μοζαμβίκη, για οικονομικούς λόγους.

Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τη ρωσική εταιρία στην οποία ανήκε το πλοίο, δημοσίευσε την Τετάρτη μία δήλωση, σύμφωνα με την οποία είχαν αποστείλλει επιστολές τον Ιούλιο του 2014, σε αξιωματούχους του λιμανιού της Βηρυτού και στο υπουργείο Μεταφορών του Λιβάνου «προειδοποιώντας τους για τους κινδύνους που μπορούσαν να προκληθούν από το εν λόγω φορτίο».

Στη δήλωση, αναφέρεται επίσης ότι η ίδια εταιρία είχε λάβει επιστολή «από τον Γενικό Διευθυντή ηπειρωτικών και θαλάσσιων μεταφορών, στην οποία τους ενημέρωνε ότι είχε αποστείλει επίσημα έγγραφα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί το βούλιαγμα του πλοίου, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το λιμάνι».

Το CNN προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών για δηλώσεις, ωστόσο δεν έλαβε κάποια απάντηση.

Παρόλες τις προειδοποιήσεις που είχαν λάβει, το φορτίο παρέμενε στο λιμάνι.

Συνεχείς προειδοποιήσεις

Οι τελωνειακές αρχές, εξέδιδαν συνεχείς προειδοποιήσεις, με παραλήπτη έναν δικαστή, για το επικίνδυνο φορτίο, ωστόσο ο εν λόγω δικαστής, ο οποίος δεν μπορεί να κατονομαστεί, απάντησε αρκετές φορές ότι η διαχείριση του πλοίου και του φορτίου του δεν είναι στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Σε τέσσερις χειρόγραφες απαντήσεις του, από το 2016 και το 2017, ο δικαστής απάντησε σε επιστολές των τελωνειακών αξιωματούχων του Λιβάνου, λέγοντας ότι έπρεπε «να συζητήσουν σε ποιο βαθμό η δικαιοδοσία του δικαστηρίου» θα κάλυπτε το θέμα.