Νέα «βουτιά» για την Τουρκική Λίρα

Βουτιά πραγματοποιεί σήμερα η Τουρκική λίρα, στο 7,24 έναντι του δολαρίου, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να μην μπορεί να βάλει «φρένο» στην εν λόγω πτώση.

Νωρίτερα, η ισοτιμία έφτασε  έως το επίπεδο των 7,28 λιρών ανά δολάριο. Το προηγούμενο χαμηλό στο 7,2692 είχε σημειωθεί στις 7 Μαΐου.

Μάλιστα, ένας από τους λόγους που η λίρα δεν έχει βρεθεί στο επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο είναι χρήση ξένου νομίσματος που η κεντρική τράπεζα δανείζεται από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, η Τουρκία δεν διαθέτει πλέον επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για την σταθεροποίηση της λίρας. Tα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο το 2020, στα 49,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, ανέρχονται στα 89,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από αυτά, περισσότερα από 54 δισεκατομμύρια δολάρια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα έχει δανεισθεί από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τους Financial Times,  τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι κάτω από το μηδέν,  στα -32 δισ. δολάρια.

«Καμπανάκι» ΔΝΤ

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΔΝΤ απηύθυνε προειδοποίηση χθες στις τουρκικές αρχές, τονίζοντας πως δεν είναι βιώσιμη η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων με παράλληλη στήριξη της λίρας, ενώ η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε συναλλαγματική κρίση.