(Φωτο)-Βηρυτός: Μετά την καταστροφή έρχεται η οργή και η απόγνωση

Απαντήσεις στα αίτια της τραγωδίας αναζητούνται στον Λίβανο ● Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων ● Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους.

Οργή και αναστάτωση ξεχειλίζουν στην σχεδόν ισοπεδωμένη Βηρυτό, καθώς αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η μεγάλη καταστροφή στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ενώ οι προειδοποιήσεις ήταν αρκετές.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 135 νεκροί, περισσότεροι από 5.000 τραυματίες και σχεδόν 300.000 άστεγοι, ενώ οι ελπίδες για τους αγνοούμενους και εγκλωβισμένους λιγοστεύουν.

(AP Photo/Hussein Malla)

Με την πρωτεύουσα της χρεοκοπημένης αραβικής χώρας να είναι κατεστραμμένη, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την «πλωτή βόμβα» που βρισκόταν στο λιμάνι από το 2014 σοκάρουν.

Πριν από έξι μόλις μήνες, αξιωματούχοι που επιθεώρησαν το σημείο είχαν προειδοποιήσει πως εάν η τεράστια ποσότητα νιτρικής αμμωνίας δεν απομακρυνθεί, θα μπορούσε να ανατιναχθεί ολόκληρη η πόλη.

Η αποκάλυψη αυτή έφερε κύμα οργή στους Λιβανέζους, οι οποίοι είχαν κάνει μία άτυπη «αναστολή» των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση χρέους εδώ και μήνες.

Χθες, το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε να κηρύξει τη Βηρυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόλις μια ημέρα μετά την ισχυρή έκρηξη που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες ακόμα, ισοπεδώνοντας ταυτόχρονα μεγάλο κομμάτι της πόλης.

Επίσης, αποφασίστηκε να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014. Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, χθες, προσθέτουν οι πηγές.

(AP Photo/Hussein Malla)

Διεθνής συνδρομή

Ωστόσο, ένα μεγάλο κύμα βοήθειας από όλο σχεδόν τον κόσμο κατευθύνεται προς τον Λίβανο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες και την ανθρωπιστική καταστροφή.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάνες Λέναρσιτς, Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. μετά από αίτημα των αρχών του Λιβάνου και «ήδη η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην κρίσιμη επιχείρηση στη Βηρυτό.  Η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία προσέφεραν επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού και ακόμη περισσότερα κράτη-μέλη μπορούν να προσφέρουν στήριξη».

Η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να στείλει ξεχωριστά ομάδα 47 διασωστών, ενώ η Γαλλία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Κουβέιτ θα αποστείλουν προμήθειες. Η Βρετανία υποσχέθηκε ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατ. στερλινών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, δήλωσε ότι θα πάνε στη Βηρυτό διασώστες και γιατροί, ενώ πλοίο του πολεμικού ναυτικού βρίσκεται ήδη στην περιοχή για να παράσχει βοήθεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων θα αποστείλει 23 τόνους βοήθεια, στην οποία θα περιλαμβάνονται ιατροφαρμακευτικό υλικό για την αντιμετώπιση τραυμάτων, γάζες και επιδέσμους, ενώ η Τουρκία έχει προσφερθεί να κατασκευάσει νοσοκομείο εκστρατείας. Επίσης, το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) συμμετέχει στις έρευνες για τους επιζώντες στη Βηρυτό.

Βοήθεια προσφέρουν και οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αυστραλία, η οποία προσφέρει 1,1 εκατ. στερλίνες, τα οποία θα μοιραστούν στον Ερυθρό Σταυρό και στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να καλυφθούν ανάγκες σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο έκανε γνωστό σήμερα ότι αναβάλει την ανακοίνωση της απόφασής του, στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Η απόφαση για τους τέσσερις κατηγορουμένους ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί την Παρασκευή, 7 Αυγούστου. Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Χαρίρι, το 2005.

Η ανακοίνωση της απόφασης μετατέθηκε για τις 18 Αυγούστου «σε ένδειξη σεβασμού για τα αμέτρητα θύματα», ανέφερε το δικαστήριο που εδρεύει στην Ολλανδία.

Τι προσφέρουν οι χώρες

Επιπλέον, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να στείλει ξεχωριστά ομάδα 47 διασωστών, ενώ η Γαλλία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Κουβέιτ θα αποστείλουν προμήθειες. Μάλιστα καθώς η Γαλλία έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τη χώρα. Επίσης, θα στείλει ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με επικίνδυνα χημικά.

Η Βρετανία υποσχέθηκε ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατ. στερλινών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, δήλωσε ότι θα πάνε στη Βηρυτό διασώστες και γιατροί, ενώ πλοίο του πολεμικού ναυτικού βρίσκεται ήδη στην περιοχή για να παράσχει βοήθεια.

Η Νορβηγία προσφέρει 2,74 εκατ. δολάρια και 40 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Ίνε Έρικσεν, που ανακοίνωσε ότι το κτίριο της πρεσβείας υπέστη ζημιές, είπε πως το Όσλο επιφυλάσσεται να παράσχει κι άλλη βοήθεια όταν έχουν καταγραφεί πλήρως οι ανάγκες.

Η Κύπρος απέστειλε δύο ελικόπτερα και 10 άνδρες των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, αλλά και οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα αποσταλεί κι άλλη βοήθεια, διασώστες, γιατροί, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

Η Αίγυπτος, δύο πολίτες της οποίας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έκρηξης, έχει υποσχεθεί να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον Λίβανο.

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν αιμοδοσία για να βοηθήσουν τον Λίβανο να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης αίματος λόγω των χιλιάδων τραυματιών. Την αιμοδοσία διοργάνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος και συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό που θα αναλάβει να μεταφέρει το αίμα στη Βηρυτό.

Η Ουγγαρία προσφέρει 1 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και ανοικοδόμησης, μέσω του προγράμματος «Η Ουγγαρία βοήθα», που προσφέρει χρήματα και βοήθεια σε χριστιανικές εκκλησίες και θρησκευτικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Τα χρήματα θα δοθούν στην εκκλησία των Μαρωνιτών του Λιβάνου.

Τέλος, η Τουρκία έχει προσφερθεί να κατασκευάσει νοσοκομείο εκστρατείας. Επίσης, το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) συμμετέχει στις έρευνες για τους επιζώντες στη Βηρυτό.

Βοήθεια προσφέρουν και οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αυστραλία, η οποία προσφέρει 1,1 εκατ. στερλίνες, τα οποία θα μοιραστούν στον Ερυθρό Σταυρό και στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να καλυφθούν ανάγκες σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική βοήθεια.