Τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με συμμετοχή Σωτήρη Τσιόδρα

Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών έχουν αρχίσει χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αν και χθες τα κρούσματα ήταν λιγότερα (75) εχτές αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει εισχωρήσει για τα καλά στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σενάρια για πιο σκληρά μέτρα, ακόμη και τοπικά lockdown, προκειμένου να είναι η χώρα σε ετοιμότητα, αν χειροτερέψει η πορεία της πανδημίας.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «αφύπνιση» και επιστροφή Τσιόδρα – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πανδημίας

Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα 3 Αυγούστου και ώρα 09:30, τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλιά. Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή. Αναμένεται ο πρωθυπουργός να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη.

Η κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει, παρακολουθεί την κατάσταση, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν για να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

Νέα αυστηρότερα μέτρα στο τραπέζι – Μάσκα παντού!

Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, σε πρόσφατες δηλώσεις της σχολίασε τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και εξήγησε ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων και τα φαινόμενα συνωστισμού.

Την ίδια στιγμή όμως «Ελπίζω ότι θα ελέγξουμε τα κρούσματα. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει μια πιθανότητα να επιβληθεί η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις». Τέλος για τα σχολεία είπε: «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί να τα παιδιά θα πάνε με μάσκα στα σχολείο. Γιατί δεν είναι εύκολο. Τα μικρά παιδιά υπακούουν, οι έφηβοι αντιδρούν. Ελπίζω να μην χρειαστεί να την επιβάλλουμε. Είναι κρίσιμος αυτός ο μήνας των διακοπών».

Στα 75 τα νέα κρούσματα στη χώρα

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 75 νέα κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Τα 1.290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Δώδεκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 64 έτη. Δύο (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο δείκτης μέσης ηλικίας ασθενών έπεσε σήμερα στα 45 έτη πράγμα το οποίο δείχνει ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 208 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 67 (32.2%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.